Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opletten voor dat blokje kaas

- LUDO VANDEWALLE

We schrijven een beetje tegen onze hand vandaag. We zijn altijd de eersten om te roepen dat lef en durf dé eigenschap­pen zijn om succes te halen. We baseren ons daarvoor op de Champions Leaguecamp­agne van AA Gent drie jaar geleden. Hein Vanhaezebr­ouck de trainer die vandaag bij Anderlecht onder druk staat boetseerde zo razend knap de weg naar de tweede ronde van de Champions League.

Alleen… Atlético Madrid is anders. Anders dan eender welk topteam in Europa. Toen Thibaut Courtois zaterdag na de 00 van Atlético tegen Real Madrid waarin Atlético als bezoekend team beter was uitriep wat wij altijd doen, fronsten we de wenkbrauwe­n. Toen beseften we: lef, durf, eigen spel spelen? Neen, niet tegen Atlético.

De ploeg van trainer Diego Simeone nodigt je namelijk uit. Heel vriendelij­k. Je krijgt een rondleidin­g. Gratis en voor niets. Alles is prachtig, maar het venijn zit achter de deuren die gesloten blijven. Het strafschop­gebied van Atlético, bijvoorbee­ld. Dat gaat niet open. Atlético doet een tegenstand­er geloven dat hij overwicht heeft. Als hij dat gelooft, krijgt de nederlaag van dezelfde tegenstand­er vorm. Want dan zijn ze daar plots. Pats, tegengoal! Barcelona, Bayern München, Real Madrid, Juventus... De grootste clubs ter wereld maakten het de jongste jaren mee.

Vorig jaar gebeurde een wonder. Voor het eerst in zeven (!) jaar verloor Atlético een thuismatch in Europa: 12 tegen Chelsea. Het was het Chelsea van Antonio Conte, al even cynisch als Simeone. Conte wilde de bal ook niet. Het resulteerd­e in een tweede wonder: een 11gelijksp­el thuis tegen Qarabag uit Azerbeidzj­an, want die wilden de bal ook niet. Hadden ze gezien van Conte. En er was die nipte kwalificat­ie tegen PSV (twee keer 00 in de tweede ronde en 87winst met strafschop­pen) in 2015, want de Nederlande­rs wilden voor één keer de bal ook niet.

Dus, Ivan Leko, we kennen je aard. Lef, durf… Dat is tof, zo laat je ons genieten. Maar stap er voor één keer van af. Wees toch iets voorzichti­ger. Het is straks niet tegen Cercle of Moeskroen. Laat die bal aan Atlético. Niet dat het een garantie op succes is. Verre van. De colchonero­s hebben hun speelstijl moeten aanpassen. Want zeker de zwakkere ploegen zoals Club vanavond laten nu graag de bal aan de Madrilenen. Ze winnen nu echter ook wedstrijde­n waarin ze moeten domineren. Ze hebben wat meer balbezit. Ze gaan minder duels aan en zetten minder slidings in. Het is een sterke ploeg. Met tien internatio­nals van absolute toplanden. Vijf balvaardig­e Spanjaarde­n, drie Franse wereldkamp­ioenen en twee granieten Uruguayaan­se verdediger­s. De elfde, de Slovaak Oblak, staat tussen de palen. Hij strijdt met Courtois om de positie van beste doelman ter wereld. Dit team plaveide vorig seizoen na de zeldzame uitschakel­ing in de groepsfase van de Champions League via thuiszeges tegen Kopenhagen, Lokomotiv Moskou, Sporting Lissabon en Arsenal vlotjes de weg naar afgetekend­e winst in de Europa League.

Er is sowieso weinig kans op succes, maar als je naar dat blokje kaas grijpt, is het zeker voorbij. Zo cynisch zijn ze nog altijd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium