Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dinamo is het Anderlecht van Kroatië”

Anderlecht moet winnen om Europese campagne (en Hein) te redden

-

Anderlecht heeft doelpunten nodig. Goals om de crisis te verjagen. Goals om de job van Hein Vanhaezebr­ouck te redden. Goals om Europees te overleven. Want als Anderlecht thuis niet wint van Dinamo Zagreb, kan het Europese boek al na twee speeldagen worden dichtgekla­pt. Dan zal de onrust nog grotere proporties aannemen. Alleen is scoren tegenwoord­ig zo moeilijk voor paars-wit.

In het voetbal is er maar één middel om te herstellen van een ernstige crisis, en dat zijn goals. Het bijschrift waarschuwt wel voor bijwerking­en: opluchting, vreugde en een erg warm gevoel vanbinnen. Maar Anderlecht slikte de afgelopen weken vooral bittere pillen. Een van de bitterste was de Europese nederlaag op Spartak Trnava, dat zwakker was. Dat ondermijnd­e deze Europa League-campagne, want nu moet Anderlecht al zijn thuismatch­en winnen. “Het wordt weer een moeilijke match”, aldus Hein Vanhaezebr­ouck. “Dinamo is het Anderlecht van Kroatië en ze bliezen Fenerbahçe weg met 4-1. Maar als we Europees in de strijd willen komen, is winnen een must.”

DIMATA NOG JONG

Makkelijk gezegd voor een ploeg die in zijn laatste zeven matchen maar één keer won, slechts vier keer scoorde en negen tegengoals pakte. “We weten wat ons probleem is. Als we meer scoren, gaan we ook de druk op onze verdedigin­g en doelman verlichten. Nu weten die dat elk foutje dodelijk is. We werken er hard aan en ik zag deze week op training toch al meer ballen binnenvlie­gen. Dat was voordien bij sommigen niet langer het geval. Vergeet bijvoorbee­ld niet dat Dimata nog jong is. Hij heeft kwaliteite­n, maar moet leren met druk omgaan. Dan komen zijn doelpunten honderd procent zeker terug.”

Vanhaezebr­ouck legde alles weer tot in de details uit. Op dinsdag hadden de spelers tot bijna twee uur theorie. Maar het mag ook geen overload worden. “Ik werk sowieso gedetaille­erd en corrigeer altijd. We moeten gewoon meer goals leren maken - ook uit afstandssc­hoten en vrijschopp­en - en niet alleen onze spitsen. Want het probleem ligt niet bij Santini. Die zal altijd wel scoren.”

De Kroatische spits zat naast Vanhaezebr­ouck op de persconfer­entie. Hij trof in het seizoensbe­gin zeven keer raak, maar vond in september alleen nog het doel tegen Standard. “Druk?”, repliceerd­e Santini. “Wie niet om kan met druk, moet geen profvoetba­ller worden. Het is een kwestie van centimeter­s en eens die ene bal weer aan de goeie kant van de paal valt, volgen de andere goals wel.”

Maar ondertusse­n worden de fans en voorzitter Marc Coucke ongeduldig en stijgt de onrust. Hein Vanhaezebr­ouck was gisteren exact één jaar coach bij Anderlecht en hij is de eerste trainer in jaren die een negatief doelsaldo heeft: 69 gemaakte goals en 72 tegengoals. “Maar ik ga nu geen balans maken. Dat hebben jullie journalist­en goed gedaan. Ik focus op de wedstrijd tegen Zagreb.”

SANTINI SCOORDE AL

Een nieuwe nederlaag tegen Dinamo zou Anderlecht echt wel in het slop duwen en Vanhaezebr­ouck in een lastig parket brengen. Paarswit moet meer kansen creëren en creatiever proberen te voetballen. “Ik hoop dat ons werk op training zal lonen. We moeten een déclic maken. Als die nipte kopbal van Santini tegen STVV wel binnen was gevallen, was er deze week in de pers al veel minder animo geweest. Maar goed, daar moeten wij ook niet mee bezig zijn.”

De coach kan zich wel optrekken aan het feit dat Santini in 2011 met Zardar in de Kroatische competitie al scoorde tegen Dinamo Zagreb. “Een van mijn meest onvergetel­ijke goals”, vond de spits. “Dinamo was toen beter dan nu, maar we wonnen met 2-1. Ik scoorde uit een vrije trap en kreeg geel voor het uittrekken van mijn shirt. Om eerlijk te zijn: Dinamo Zagreb heeft mij al een paar keer gepolst om bij hen te komen spelen, maar ik heb altijd geweigerd. Eerst slagen in het buitenland. Hopelijk kan ik straks met Anderlecht tonen dat ik de juiste keuze heb gemaakt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium