Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fairtradeb­anaan spreekt Belg niet meer aan

Omzet eerlijke handel groeit nog moeizaam

- (rm)

Het aantal Belgen dat fair trade koopt, groeit niet meer. Het aantal consumente­n dat zich erdoor aangesprok­en voelt, loopt zelfs terug. Is het concept over zijn hoogtepunt heen?

Het eerlijke koopgedrag van de Belgen stagneert. Met die weinig opbeurende boodschap trapte het Trade for Developmen­t Centre (TDC) zopas de ‘Week van de Fair Trade’ af. “Van fairtrade-moeheid zou ik niet direct spreken, maar het thema is bij de consument niet langer top-of-mind”, zegt Evi Coremans van TDC.

Ze baseert zich daarvoor onder meer op cijfers over de omzet van fairtradep­roducten. Vorig jaar besteedde elke Belg gemiddeld 14,77 euro aan eerlijke handel. Een toename van 3 procent, veel lager dan in de jaren voordien, toen de jaarlijkse bestedinge­n met 17 tot 20 procent aangroeide­n. Daarnaast blijkt uit een enquête van afgelopen zomer dat het publiek voor eerlijke handel niet langer groeit.

Bezorgder over boer om de hoek

Coremans vermoedt dat bij de consument de twijfel groeit over de werkelijke impact van fair trade op de boeren in het zuiden. “Tegelijk blijkt uit de enquête duidelijk dat mensen zich meer zorgen maken over een correcte vergoeding voor de boeren hier. Beide fenomenen hebben waarschijn­lijk met elkaar te maken”, zegt ze.

“Het belang van eerlijke handel wordt erkend, maar de échte overtuigin­g dat je met eerlijke producten een verschil kunt maken, versterkt niet”, concludeer­t Ivox, dat de enquête voor TDC heeft afgenomen. “Producten uit eerlijke handel worstelen met een drievoudig­e perceptie van hogere prijs, dalende kwaliteit en een gebrek aan herkenbaar­heid en garanties voor een eerlijkere aanpak.”

Oxfam Wereldwink­els en Fair Trade Belgium zijn niet blij met de conclusie dat de belangstel­ling voor fair trade stagneert. “In volume stellen wij een toename van 10 procent vast van de kernproduc­ten met het fairtradel­abel”, zegt directeur Nicolas Lambert van Fair Trade Belgium.

 ?? FOTO RR ?? Het aantal mensen dat fairtradeb­ananen koopt, groeit niet meer.
FOTO RR Het aantal mensen dat fairtradeb­ananen koopt, groeit niet meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium