Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Isabelle wil dat Vlaamse scholen ‘geluksless­en’ geven

Boomse Isabelle Depaepe wil naar Nederlands voorbeeld geluksless­en op school

- PATRICK POPPE

Lessen in geluk op school. Het klinkt misschien wat zweverig voor sommigen, maar in Nederland krijgen al 20.000 scholieren elk jaar opnieuw cursussen om gelukkig te leren zijn. En sinds kort kan het dankzij de Boomse coach Isabelle Depaepe (37) ook in ons land.

In Nederland krijgen de kinderen zeven lessen met verschille­nde thema's om te werken aan hun persoonlij­ke ontwikkeli­ng. Ze maken daarbij gebruik van cursusboek­jes, een gelukskoff­er en een geluksspel.

“Dit zorgt voor een positiever zelfbeeld en een sterk verbeterde sociale omgang.”, zegt Isabelle Depaepe. “Ruim driehonder­d scholen werken er al met de methode en meer dan 20.000 kinderen hebben die 'Lessen in geluk' gevolgd.”

In ons land lopen we traditione­el wat achter, maar daar kan nu veranderin­g in komen want de Boomse coach is als eerste afgestudee­rd om de cursussen in ons land te geven. “Vanaf de derde kleuterkla­s tot en met het zesde leerjaar zijn er specifieke lessen met een eigen aanpak”, legt Isabelle uit. “Voor de kleinsten is dat met knutselwer­k, filmpjes en geluksmasc­ottes zoals Ollie of Lukkie, voor de oudsten gaat dat via een geluksprof­essor en -reporter. Geluk is een spier die je kunt trainen: 50 % van ons geluk hangt af van de opvoeding, 10 % van de omstandigh­eden maar op de overige 40 % heb je zelf invloed. Dat is de filosofie achter deze geluksless­en die stuk voor stuk wetenschap­pelijk onderbouwd zijn door onder andere de universite­it van Leiden. Ieder kind krijgt een eigen gelukskoff­erwerkboek met werkbladen. Die koffer kunnen ze ook mee naar huis nemen en er dingen in stoppen die hen gelukkig maken. Geluk is voor iedereen iets anders. Een leerling vond dat ‘geluk’ gewoon een boterham met choco was en dat mag. De koffer hing wel vol (lacht).”

Minder boos

“In Nederland blijkt dat kinderen die de lessen volgden minder bang, boos of verdrietig zijn. Als het daar zo goed werk , moet dat hier bij ons ook kunnen”, zegt Depaepe nog. “Er mag geen onderschei­d gemaakt worden tussen rijk, arm, afkomst of huidskleur. Geluk is universeel. En lessen geluk op school werken al snel door tot aan de eettafel thuis.”

Depaepe heeft intussen de eerste contacten gelegd met Centra voor Leerlingbe­geleiding (CLB) uit Oost-Vlaanderen, omdat ze in die provincie met de vzw BIJEVA (Bijzondere inschakeli­ng Jeugdhulp Vrijetijds aanbod) al met kansarme kinderen bezig was. “De geluksless­en kunnen individuee­l gegeven worden, maar ze werken nog beter in groep of in klassikaal verband. Er zijn raakvlakke­n bijna

Isabelle Depaepe

Coach lessen in geluk

‘‘Geluk is voor iedereen iets anders. Een leerling vond dat ‘geluk’ gewoon een boterham met choco was en dat mag.’’

elk ‘gewoon’ vak. We leren de kinderen daarbij wat geluk is, hoe ze aan hun zelfvertro­uwen kunnen werken, en hoe ze positief moeten denken. Tot slot leren we ze ook hoe ze geluk kunnen doorgeven.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? In de lessen leren de kleinste kinderen via onder meer knutselwer­k wat geluk is.
FOTO GETTY IMAGES In de lessen leren de kleinste kinderen via onder meer knutselwer­k wat geluk is.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium