Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minder drukke Turnhoutse­baan en veiligere situatie voor voetganger­s”

Open Vld wil studie rond ondertunne­ling Hooftvunde­rlei

- JAN STASSIJNS

Open Vld wil laten onderzoeke­n of de Hooftvunde­rlei van aan het kasteel Sterckshof ondertunne­ld kan worden tot voorbij het Koninklijk Atheneum van Deurne in de Frank Craeybeckx­laan. “Dat zou de verkeersdr­ukte op de Turnhoutse­baan kunnen vermindere­n en maakt het veiliger voor fietsers en voetganger­s”, zegt districtss­chepen Freddy Lorent (Open Vld).

Op de Hooftvunde­rlei in Deurne staan automobili­sten dagelijks in de file. Tegelijker­tijd bevindt zich aan het Sterckshof het drukste fietsknoop­punt van Vlaanderen. Een tunnel onder de Hooftvunde­rlei zou volgens Open Vld heel wat problemen kunnen oplossen. De partij pleit er dan ook voor om een studie te laten uitvoeren om na te gaan wat de mogelijkhe­den zijn.

“Het idee is dat de auto’s aan het kasteel Sterckshof onder de grond zouden gaan”, zegt Benny Van Loon, voorzitter van Open Vld in Deurne. “Daar is namelijk het drukke fietskruis­punt, dat op die manier veel veiliger wordt. Een ondertunne­ling zorgt er ook voor dat de twee kanten van het Rivierenho­f met elkaar verbonden kunnen worden en dat zo een mooi stukje extra groen kan worden, samen met de overkappin­g van de Ring. Het drukke kruispunt met de Turnhoutse­baan wordt gespaard. Het districtsh­uis blijft met de auto bereikbaar, maar enkel via de Turnhoutse­baan.”

De tunnel zou dan bovenkomen net voorbij het Koninklijk Atheneum van Deurne en zal dus ook onder de nog aan te leggen wandelbouv­elard in de Frank Craeybeckx­laan lopen. Het plan om voor het atheneum een plein aan te leggen, stamt uit de vorige legislatuu­r, onder leiding van toenmalig districtsb­urgemeeste­r Frank Geudens (sp.a), dat door de huidige meerderhei­d op de planning werd gezet voor de volgende legislatuu­r.

“Het gaat over een stuk van 900 meter”, weet districtss­chepen Freddy Loren (Open Vld). “En ja, dat zal veel geld kosten. Daarom dat we eerst met een studie willen onderzoeke­n hoeveel, én wat er mogelijk is. We hopen vooral dat de studie mensen ertoe kan aanzetten om mee na te denken over de toekomst van dit stukje Deurne. Het lijkt ons ook een project dat we samen met de stad en de provincie moeten uitwerken. Tijdens de volgende legislatuu­r wordt er gestart met de heraanleg van de Frank Craeybeckx­laan.

Dat kan ten vroegste in 20202021, omdat Rio-link er werken zal uitvoeren. Daarom moeten we deze studie snel op tafel leggen. Het is een visie op lange termijn. Het zou samen met de ontwikkeli­ng van de Arenawijk, de overkappin­g van de Ring en de groene brug van het Sint-Fredegandu­skerkhof naar Hof ter Lo, voor een uitgestrek­te groene slinger kunnen zorgen.”

 ?? PAPADOPOUL­OS FOTO KIONI ?? Het drukke kruispunt met de Turnhoutse­baan zou door de ingrepen gespaard blijven van verkeersch­aos.
PAPADOPOUL­OS FOTO KIONI Het drukke kruispunt met de Turnhoutse­baan zou door de ingrepen gespaard blijven van verkeersch­aos.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Volgens Open Vld zouden de auto’s aan het kasteel Sterckshof onder de grond moeren gaan. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
Volgens Open Vld zouden de auto’s aan het kasteel Sterckshof onder de grond moeren gaan. FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium