Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als je show kunt geven, kun je hypnotiser­en”

Mentalist neemt hypnosepog­ingen van Staf Coppens onder de loep

- TOM DE LEUR

Staf Coppens is een geboren hypnotiseu­r. Dat moest gisteren blijken in Het Lichaam van

Coppens, waarin hij op straat voorbijgan­gers hypnotisee­rde. Mentalist en scepticus Gili weet niet wat hij ervan moet denken.

Hypnotiser­en kun je leren. Staf Coppens kreeg een spoedcursu­s hypnose en ging in Nederland de straat op om voorbijgan­gers te hypnotiser­en. Dat leek aardig te lukken: de slachtoffe­rs van Staf bleken plots met één voet vastgelijm­d aan de straat en konden hun vergroeide handen niet meer lostrekken. De stunt is een mysterie voor Gili, de mentalist die zelf mensen hypnotisee­rt in zijn shows. Gili is een notoir scepticus, iemand die sowieso niet gelooft in paranormal­e gaven en zesde zintuigen. “Ik was er natuurlijk niet bij toen Staf Coppens in Nederland voorbijgan­gers aansprak en weet dus ook niet hoeveel pogingen gelukt of mislukt zijn. Spreek je iemand aan die in hypnose gelooft, ben je al halfweg. En je weet natuurlijk niet in welke mate de camera zo’n voorbijgan­ger beïnvloedt, een camera doet rare dingen met mensen. Er zijn er die op tv willen komen, er zijn er die gewoon niet willen ontgoochel­en.”

Showman Of Staf Coppens echt mensen heeft gehypnotis­eerd, weet Gili dus niet: “Maar als je show kunt

geven, kun je hypnotiser­en. En Staf is een showman. Ik heb meegewerkt aan de aflevering van volgende week, waarin ik een ver- momde Staf bij studenten introducee­r als een ongeloofli­jk straffe hypnotiseu­r. Staf is écht een talent, al ben ik er nog altijd niet uit waar de suggestie stopt en de hypnose begint.”

Zak zout

“De meeste beweringen over hypnose moet je sowieso met een zak zout nemen”, gaat Gili verder. “Een tijd geleden zag ik dat een ‘hypnothera­peut’ borstvergr­otingen onder hypnose aanbood, zonder ingreep. Ik heb die man opgebeld en hem gezegd dat zoiets klinkklare onzin is. Dat geldt ook voor mensen die onder hypnose stoppen met roken. Ook mensen die onder hypnose foto’s van de vermeende leden van de Bende van Nijvel moeten herkennen of kinderen die verdrongen seksueel misbruik kunnen ophalen, daar geloof ik niet in. Omdat je met de minste suggestie een foute herinnerin­g kunt inprenten. Ik heb gewoon problemen met de mannen die ’s namiddags ballonnen plooien voor een bende kinderen en dan ’s avonds mensen ‘genezen’ als hypnothera­peut, zonder enige medische vorming.”

Gili

Mentalist

“Staf is écht een talent, al ben ik er nog altijd niet uit waar de suggestie stopt en de hypnose begint.”

 ?? FOTO VTM ?? Na een spoedcursu­s hypnose ging Staf Coppens de straat op om voorbijgan­gers te hypnotiser­en.
FOTO VTM Na een spoedcursu­s hypnose ging Staf Coppens de straat op om voorbijgan­gers te hypnotiser­en.
 ?? FOTO FVV ??
FOTO FVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium