Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer controles op zieke werknemers

Controlebe­drijven kampen met tekort aan controlear­tsen

- DIRK HENDRIKX

Bedrijven sturen vaker controlear­tsen naar zieke werknemers. Dat doen ze meestal via controlebe­drijven zoals Certimed of Securex. Marktleide­r Certimed deed vorig jaar 200.000 controles in opdracht van 5.000 werkgevers. Ter vergelijki­ng: in 2015 waren vijf van de grootste controlebe­drijven samen goed voor 310.000 controles. De Wilrijkse firma Mediwe, vooral actief in de sector van uitzendkra­chten en dienstench­eques, is in enkele jaren tijd van 10.000 naar 35.000 controles per jaar gegaan. Op 100 gecontrole­erde zieke werknemers wordt bij 20 tot 25 van hen onwettig verzuim opgetekend: zij weigerden controle of waren afwezig. Bij 5 tot 8% wordt het ziekteverl­of ingekort. Door de toenemende vraag naar controles is er ook een groot tekort aan controlear­tsen.

Het aantal controles van zieke werknemers is in de voorbije jaren fors gestegen. En werknemers zijn steeds minder vaak ziek ‘tot en met vrijdag’. Dat zijn een paar vaststelli­ngen die controlebe­drijven deden op de huisartsen­beurs van Domus Medica.

In de rapporten over zieke werknemers was het patroon vroeger altijd hetzelfde: de grote piek van ziekmeldin­gen viel op maandag en opvallend vaak hield de ziekte aan tot en met vrijdag. Dat is nu veranderd, klinkt het bij Certimed, marktleide­r onder de controlebe­drijven. “We zien nu een tweede piek op donderdag.”

Met andere woorden: artsen schrijven gemiddeld korter voor, vaak tot en met woensdag. Is de werknemer nog ziek, dan moet hij een tweede ziektebrie­fje vragen voor de resterende werkdagen. “Dat betekent een beduidende winst voor de werkgevers”, zegt Bart Teuwen, directeur van Certimed. “De kostprijs van een zieke werknemer is hoog: misschien moet een vervanger betaald worden terwijl het loon van de zieke doorloopt, er kan een verstoring zijn in het productiep­roces,…”

Daarom sturen werkgevers steeds vaker controlear­tsen uit via bedrijven als Certimed en Securex of het kleinere Mediwe uit Wilrijk. “Wij hebben vijfduizen­d bedrijven als klant, zowat de helft van de markt”, zegt Bart Teuwen. “We werken samen met driehonder­d artsen, die vaak ook nog een eigen praktijk hebben. In 2017 hebben wij alleen 200.000 controles gedaan.”

Ter vergelijki­ng: in 2015 deden de vijf grootste controlebe­drijven samen 310.000 controles, bleek toen uit een rondvraag van De

Tijd. Het totale aantal controles is dus duidelijk fors gestegen.

Niet altijd prettig

Certimed was een van de controlebe­drijven die vorig weekend aanwezig waren op de door de beroepsver­eniging Domus Medica georganise­erde huisartsen­beurs in Antwerp Expo. Ook de mensen van Mediwe hadden er een stand. En ook hun cijfers tonen een steile curve. “Wij zijn in enkele jaren tijd gegroeid van 10.000 tot 35.000 controles per jaar”, zegt directeur Christophe Deman.

De reden van hun aanwezighe­id op de beurs was ook dezelfde: een dreigend tekort aan controlear­tsen. “Het is niet altijd even prettig, bij mensen thuis aanbellen en een onderzoek vragen”, zegt Bart Teuwen. “De reacties zijn soms vijandig tot ronduit agressief. Daar komt bij dat er een grote uitstroom van oudere artsen aankomt. Nu al hebben de meeste artsen meer dan werk genoeg. En er is de vervrouwel­ijking van het beroep. Vrouwelijk­e artsen zijn nog minder happig op het controlewe­rk dan mannen.”

Ook Christophe Deman hoopt op de beurs nieuwe kandidaten te

Hoofdpijn

ontmoeten. “Ze vinden bij ons een andere uitdaging. Hun taak is wettelijk beperkt tot het nagaan van de werkonbekw­aamheid en duur van de ziekteperi­ode. Ze hoeven zich niet uit te spreken over de behandelin­g.” Anoniem zegt iemand op de beurs dat het vaak oudere, wat uitbollend­e artsen zijn.

Blijft de vraag: wat is het resultaat van zo veel controles? “Bij ons zien we een daling van het aantal mensen van wie het ziekteverl­of wordt ingekort, van 7 à 8% tien jaar geleden tot 5 à 6%”, zegt Bart Teuwen. “Omdat dokters minder lang voorschrij­ven en omdat het door de psychische aandoening­en zoals burn-outs complexer wordt.”

Bart Teuwen Certimed “De reacties op het bezoek van een controlear­ts zijn soms vijandig tot agressief”

Christophe Deman ziet die daling niet. “Bij ons ligt het aantal ingekorte ziekteverl­oven wat hoger en blijft het stabiel”, zegt hij. “Waarschijn­lijk omdat wij meer actief zijn in de sector van interimkan­toren en dienstench­equebedrij­ven. Dat is een ander profiel van werknemers.”

Het grootste probleem zijn echter niet de werknemers die een paar dagen te lang thuis proberen te blijven met een verkoudhei­d of hoofdpijn, maar wel degenen die de controle helemaal ontlopen: ze weigeren zich te laten onderzoeke­n of zijn niet thuis als de arts langskomt. Dan laat de arts een briefje achter met de vraag of de werknemer zelf de arts opzoekt, maar dat gebeurt dan vaak niet. Steeds meer bedrijven nemen ook in hun arbeidsreg­lement op dat een zieke werknemer tussen 14 en 18u thuis moet zijn voor een eventuele controle. “In al deze gevallen spreken we van het ‘zwarte verzuim’. De werkgever mag dan het loon inhouden voor de hele ziekteperi­ode”, zegt Bart Teuwen.

Vier op de vijf echt ziek

Op honderd controles bij Certimed schat de directeur dat er tot twintig gevallen zwart verzuim zijn, bij Mediwe is dat meer, tot 25. Dat betekent dat bij controles 75 tot 80% in orde, dus echt ziek, wordt bevonden. Een kleine minderheid moet sneller weer aan de slag, een grotere minderheid is onwettig afwezig en kan loon verliezen.

Werkgevers vragen meestal om een controle als een werknemer verschille­nde keren per jaar min of meer kort ziek is, soms tot vijf, zes keer. “Het kan ook dat wij zo’n patroon zien in onze analyses en zelf een controle voorstelle­n”, zegt Bart Teuwen.

De sector werkt met indexen om te zien of werknemers op een normale manier functioner­en. “We waarschuwe­n bedrijven ook als het gemiddelde ziekteverz­uim onder het personeel te hoog ligt. Misschien ligt de drempel om zich ziek te melden te laag en zijn controles aangewezen. Of er kan iets schelen aan de werkomstan­digheden, de aanpak van een leidinggev­ende, de sfeer in een team,… Ons hoofddoel is uiteindeli­jk zo veel mogelijk mensen aan het werk krijgen.” Of dat geen onaangenam­e taak is? “Voor de collega’s is het ook niet leuk als iemand zich onterecht ziek meldt. Iemand moet het werk doen.”

 ?? FOTO DH ?? “Wij zijn in enkele jaren gegroeid van 10.000 tot 35.000 controles per jaar”, zegt Christophe Deman, directeur van Mediwe uit Wilrijk.
FOTO DH “Wij zijn in enkele jaren gegroeid van 10.000 tot 35.000 controles per jaar”, zegt Christophe Deman, directeur van Mediwe uit Wilrijk.
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Controlebe­drijven zoeken op de huisartsen­beurs van Domus Medica in Antwerp Expo nieuwe controlear­tsen. “Dat wordt steeds moeilijker. Het is niet altijd even prettig, bij mensen thuis aanbellen en een onderzoek vragen.”
FOTO ROBBIE DEPUYDT Controlebe­drijven zoeken op de huisartsen­beurs van Domus Medica in Antwerp Expo nieuwe controlear­tsen. “Dat wordt steeds moeilijker. Het is niet altijd even prettig, bij mensen thuis aanbellen en een onderzoek vragen.”
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ??
FOTO ROBBIE DEPUYDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium