Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel geld, weinig jobs

- Dirk Hendrikx

Viel het u ook op? Eén miljard euro investeert het chemiebedr­ijf Borealis in de haven. In een nieuwe fabriek die Antwerpen weer wat meer op de wereldkaar­t van de chemie zet. En het aantal bijkomende jobs? Honderd. Ongeveer. Zodra de fabriek af is, volgens planning pas in 2022, want de bouw van een productief­aciliteit voor propyleen is een ingewikkel­de aangelegen­heid die zijn tijd nodig heeft.

Honderd klinkt al bij al wat teleurstel­lend. Maar het stemt overeen met een trend van de voorbije jaren: door de evolutie van de technologi­e is er niet meer die directe relatie tussen investerin­gen en banen die vroeger vanzelfspr­ekend was. Burgemeest­er van Rotterdam Ahmed Aboutaleb zegt zelfs dat de werkgelege­nheid jaar na jaar zakt in de Nederlands­e haven, ook al halen ze er jaarlijks voor 2 à 3 miljard euro investerin­gen binnen. Aboutaleb legde het in een lezing voor de werkgevers­organisati­e Voka in Brussel op een aanschouwe­lijke manier uit: “iet zo lang geleden waren nog zes tot acht mensen nodig om een kraan te bemannen. Nu zit niemand meer in een kraan. Binnenkort kan mijn moeder bij wijze van spreken met twee monitoren en een joystick containers lossen vanuit haar woonkamer.”

Ook in Antwerpen is de werkgelege­nheid zeker niet toegenomen in de voorbije jaren, ondanks de vloed aan investerin­gen. “Het komt erop aan om de werkgelege­nheid stabiel te houden en daarvoor zijn zulke investerin­gen nodig”, zegt een insider.

Dit is één opgave. Aboutaleb ziet als de grootste uitdaging voor de komende jaren de energietra­nsitie en de vernieuwin­g en vergroenin­g van de economie. “De overgang is onvermijde­lijk, ook al is er nog voldoende gas en olie.” Een spectacula­ir project dat Rotterdam heeft lopen, is de aanleg van een pijpleidin­g vanuit de haven 40 kilometer de Noordzee in, om in oude gasvelden de opgevangen CO2 van raffinader­ijen te pompen. Dat zorgt voor werk en het maakt tegelijk de haven minder vervuilend. De haven staat in voor bijna een vijfde van de vervuiling in Rotterdam, zegt de burgemeest­er.

In Antwerpen is dat aandeel op het eerste gezicht niet zo duidelijk – wordt daar wat omfloerst over gedaan? – maar het zal vergelijkb­aar zijn. Kijk alleen al naar de honderden cruisesche­pen die jaarlijks aanmeren in het centrum, in de lage-emissiezon­e dus. Eén cruiseschi­p kan evenveel fijnstof en stikstofox­ide uitstoten als een moderne dieselauto die twee miljoen kilometer rijdt.

Hoe verenig je industrie, investerin­gen, jobcreatie, energietra­nsitie, mobiliteit en propere lucht? Voor het nieuwe stadsbestu­ur wordt het een kerntaak. Het is aan de kiezer om te beoordelen welke partij de meest geïnspiree­rde en evenwichti­ge visie toont.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium