Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gaan doen wat we normaal ook doen: onze job”

Vakbonden voeren vrijdag actie voor meer erkenning met extra controles in ochtendspi­ts

- MARC KLIFMAN

Wie vrijdag de weg op gaat, houdt er beter rekening mee dat een politieage­nt je mogelijk voor een controle aan de kant zet. Zonder concrete aanleiding. De vakbonden hebben hun leden opgeroepen in volle ochtendspi­ts over het hele land gerichte stiptheids­en controleac­ties te voeren om hun ongenoegen te uiten. “Of dat chaos betekent? Allicht. Maar de tijd van de rustige champetter op de fiets is al lang voorbij. Het wordt tijd dat dit erkend wordt.”

Controles op correcte autopapier­en, snelheidsc­ontroles, controles op gordeldrac­ht, controles van paspoorten op de luchthaven, controles van fietsverli­chting… Wat je maar kan bedenken, vrijdag tussen 6.30 en 8.30u – in volle ochtendspi­ts – gaan politieage­nten er strenger op toezien. Dat komt na een oproep van de grootste politievak­bonden VSOA en NSPV – elk een kleine 20.000 leden – die hun ongenoegen willen uiten over de wijziginge­n aan hun statuut, de problemati­ek rond transmigra­tie en het geweld tegen agenten. “Eigenlijk gaan onze mensen doen wat ze normaal ook doen: hun job”, zegt Carlo Medo, nationaal voorzitter van NSPV. “Maar door extra controles uit te voeren hopen we natuurlijk aandacht te krijgen. Zodat de overheid eindelijk met ons aan tafel gaat zitten over méér erkenning voor ons beroep.”

Cipiers vervangen

Volgens de vakbonden hebben politieage­nten de buik vol van “de afbraak van hun statuut”. “Onze mensen zijn het beu dat ze voortduren­d cipiers moeten vervangen in de gevangenis­sen”, zegt Vincent Houssin, ondervoorz­itter van VSOA. “Maar ook de bewaking en het vervoer van transmigra­nten van Zeebrugge naar Steenokker­zeel liggen hen op de maag. Dat is geen politietaa­k en gebeurt ook absoluut niet in de veiligste omstandigh­eden.”

Daarnaast hekelen de bonden het toenemende geweld tegen agenten, dat volgens hen niet zwaar genoeg wordt bestraft. “Onze mensen zijn bereid hard te werken”, zegt Medo. “Maar niet voor niets natuurlijk. Al gaat het niet alleen om het geld. Ze vragen erkenning voor het feit dat ze dode kindjes uit wrakken moeten halen, of kinderverk­rachters moeten ondervrage­n. De tijd dat een agent een rustige champetter op zijn fiets was, is voorbij. Vandaag doet de politie aan crime- fighting.”

Het lijkt erop dat vrijdag vooral de burger de dupe zal zijn, die mogelijk heel wat tijd verliest onderweg naar het werk. Maar ‘pestcontro­les’ willen ze het bij de vakbonden niet noemen. “Als de helft van onze leden onze oproep opvolgt, creëer je wel chaos. En we weten dat dit niet populair overkomt”, geven ze toe. “Maar de burger klaagt toch ook niet als de trein tien minuten te laat komt of als er in een winkel gestaakt wordt? Wij hopen daarom toch op wat begrip.”

Carlo Medo

Vakbond NSPV

“Onze mensen vragen erkenning voor het feit dat ze kindjes uit wrakken moeten halen, of kinderverk­rachters moeten ondervrage­n.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De politie voert vrijdagoch­tend extra controles uit in de hoop aandacht te krijgen.
FOTO PHOTO NEWS De politie voert vrijdagoch­tend extra controles uit in de hoop aandacht te krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium