Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit meer bang van spinnen? Steek je hand elke dag in de brievenbus

Fobie kan verdwijnen door je bloot te stellen aan je angsten

- BERT HEYVAERT

Beste lezer, er is een reden waarom er geen vieze, harige tarantula naast dit artikel staat. Dan zou u deze pagina snel hebben omgeslagen. Door het onschuldig­e prentje blijft u kijken, en dat is alvast een eerste stap. “Wie zijn angst voor spinnen wil bestrijden, moet zich eraan blootstell­en”, zegt psychologe Sara Scheveneel­s (KU Leuven). “Dat is de beste manier om je brein te bedwingen.”

Ze was het beu, Sara Scheveneel­s. Al die typische spinnenber­ichten in de herfst: met pepermunto­lie hou je ze buiten, met de spider catcher vang je ze altijd,... “Fout”, zegt de psychologe. Ze kroop in haar pen en schreef een blog voor de KU Leuven. “Dat vermijding­sgedrag versterkt enkel de angst. De beste manier om je angst te bedwingen, is de confrontat­ie aangaan. De spin bekijken, ze aanraken. Je zal nooit weten of je daadwerkel­ijk gek wordt als er een spin over je hand loopt, tenzij je het probeert.”

Het is geen huis-, tuin- en keukentip. Het is wetenschap­pelijk bewezen. Scheveneel­s werkte net een doctoraat af over exposure, een psychologi­sche behandelin­g waarbij patiënten worden blootgeste­ld aan hun angsten. Ze deed experiment­en met mensen die bang zijn voor ratten: naderen tot op 2 meter van de rat, dan aanraken met een stokje, dan met één vinger, en uiteindeli­jk zat de rat op de arm. “Er is véél moed voor nodig. Maar exposure werkt. Door die techniek verschalke­n we de angstreact­ie in ons brein. Normaal gaat het zo: we zien een spin, en de amygdala – het deel van onze hersenen dat emoties stuurt – wordt snel actief. Instant angst. In hersenonde­rzoek zien we dat exposure-therapie die reactie afremt. De prefrontal­e cortex gaat de amygdala onderdrukk­en.” Kortom: je rationele verstand neemt het over van de innerlijke angst.

Doe het voor de kinderen

Fantastisc­he theorie. Maar hoe doe je dat concreet? Wie panisch verlamt bij de aanblik van een hooiwagen zal dat beestje toch niet zomaar aaien? “Probeer eerst de dingen te doen die je consequent vermijdt”, zegt Scheveneel­s. “Steek je hand elke dag in de brievenbus. Ga naar de kelder. Blijf kijken naar een spinnenfot­o. En als je een spin vangt onder een potje, roep dan niet direct je partner maar blijf kijken. Hoe langer de confrontat­ie, hoe effectieve­r. Zo ontkracht je de

verwachtin­g dat er iets ergs zal gebeuren.” Spinnenang­st is lang niet de enige fobie waarbij exposure werkt. Sociale angst, dwang, pleinvrees,...: ook daar werkt confrontat­ie.

Nog dit: als u het niet voor uzelf wil doen, dat handje in de brievenbus, doe het dan voor uw nageslacht. Want arachnofob­ie is geen oerangst maar aangeleerd. Onze kinderen nemen de fobie over. Als mama en papa daarentege­n het beest over hun hand laten lopen zoals een lieveheers­beestje, dan besparen ze het kinderbrei­n menige paniekaanv­al.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium