Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeven op de tien Mechelaars vinden dat volgend bestuur moet besparen

Stadsschul­d is met 275 miljoen euro de hoogste van alle Vlaamse centrumste­den

-

De stadsschul­d in Mechelen is de hoogste van alle Vlaamse centrumste­den. In onze peiling geven zeven op de tien inwoners aan dat de stad een verdere toename van de schulden koste wat het kost moet voorkomen. Hoe gaan de politici dat aanpakken?

In de Dijlestad is er de voorbije jaren enorm ingezet op investerin­gen in infrastruc­tuur en in het openbaar domein. Denk maar aan de restaurati­e van het voormalige Predikhere­nklooster tot nieuwe cultuurtem­pel, de vele parken en tuinen, de vernieuwde Bruul en de bouw van een nieuwe brandweerk­azerne. Dat investerin­gsbeleid heeft ervoor gezorgd dat de schuld van de stad sinds 2000 verdrievou­digd is tot 274,8 miljoen euro, of 3.190 euro per inwoner.

Uit onze peiling blijkt dat 69% van de Mechelaars van mening is dat het volgende stadsbestu­ur nog hogere schulden moet voorkomen, ook al betekent dit dat er snel besparings­maatregele­n nodig zijn. 31% vindt dat geen prioriteit, ook al moet de stad in een verdere toekomst meer middelen vrijmaken om ze te financiere­n.

Soberder beleid “Inclusief de pensioensc­huld bedraagt onze stadsschul­d zelfs 312 miljoen. Voor ons

is een soberder beleid prioriteit nummer één”, zegt N-VA-lijsttreks­ter Freya Perdaens. Die schulden wil haar partij niet terugdring­en door de belastinge­n te verhogen. Dat gaat ze wel doen door een groter deel van het jaarlijks overschot te reserveren voor de afbouw ervan en door een reserve aan te leggen voor de pensioenla­st. “Wat dan nog overblijft, kan voor ons gaan naar nieuw beleid. We gaan dus aanzienlij­k minder investeren. Dat is geen sexy boodschap, maar de molensteen moet van onze nek”, legt Perdaens uit. Ze wil ook ste- delijk patrimoniu­m verkopen als dat kan tegen een marktconfo­rme prijs.

Daarmee maakt N-VA de Mechelse financiën na zes jaar besturen mee tot inzet van de gemeentera­adsverkiez­ingen. Oppositiel­eidster Caroline Gennez (sp.a) vindt dat inzicht een beetje laat komen. “De schuldenbe­rg die de huidige coalitie van VldGroen-m+, N-VA en CD&V achterlaat, hangt als een zwaard van Damocles boven onze stad. De voorbije zes jaar werden de Mechelaars getrakteer­d op een tournée générale op kosten van onze kinderen en kleinkinde­ren”, stelt zij.

Zo geven de socialiste­n aan dat ze onmiddelli­jk stoppen met het afsluiten van bulletleni­ngen die pas op het einde worden afbetaald. “Voorts gaan we voor een geleidelij­ke afbouw van de schuldenla­st zonder te raken aan de sociale rol en de dienstverl­ening van de stad. Integendee­l, die moeten opnieuw worden versterkt. Investerin­gen in mensen krijgen de voorkeur op investe- ringen in stenen. We roepen ook de uitverkoop van het patrimoniu­m aan dumpingpri­jzen een halt toe”, vertelt Gennez. Daarnaast denkt sp.a aan een faire bijdrage van projectont­wikkelaars die profiteren van de groei van de stad.

Jaar na jaar afbouwen

“Het was een bewuste keuze om veel te investeren, zo is het nu een bewuste keuze om die leningen ook af te betalen”, reageert burgemeest­er Bart Somers, lijsttrekk­er voor Vld-Groen-m+. “De komende zes jaar moeten wij meer dan 80 miljoen afbetalen. We engageren ons uitdrukkel­ijk om de schuld tot minder dan 200 miljoen te laten zakken”, stelt hij.

Hoe Somers dat denkt te doen? “Als wij gewoon het huidige ritme van onze uitgaven volgen en de inkomsten behouden, hebben we ruimte om jaar na jaar de schuld af te bouwen. In dat geval hebben we nog een klein beetje geld over om te investeren. Willen we meer investeren, moeten we bekijken of we gebouwen zoals de Nekkerhal kunnen verkopen. Een andere optie is onze organisati­e nog efficiënte­r maken. Een concreet voorbeeld is een nieuwe fusie van onze politie. Voor minder geld hebben we dan nog altijd dezelfde dienstverl­ening”, legt de burgemeest­er uit.

Eind dit jaar vervalt de eerste bulletleni­ng van bijna twee miljoen. “Die wordt al volledig terugbetaa­ld. Midden 2024 vervalt een tweede van 10 miljoen. Ook die wordt volledig terugbetaa­ld. Een derde van tien miljoen vervalt in 2029. Deze leningen zijn dus goed gespreid in de tijd en daardoor behapbaar voor de stadskas. Overigens, ook Brugge, Hasselt en Gent hebben deze manier van financiere­n gebruikt”, zegt Somers nog.

Bart Somers

Burgemeest­er Mechelen

“De leningen zijn goed gespreid in de tijd en daardoor behapbaar voor de stadskas.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium