Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elk jaar 90 miljoen ton eten in de vuilnisbak (maar boer Filip doet beter)

Landbouwer in Putte maakt met 150 deelnemers eerste Vlaamse ‘pathaton’ vuist tegen massale verspillin­g

- KRISTOF VAN ROMPAEY

Bij landbouwer Filip Nys in Putte vond zondag de eerste ‘pathaton’ in Vlaanderen plaats. 150 vrijwillig­ers kwamen in zijn bedrijf aardappele­n sorteren voor de Belgische Federatie van Voedselban­ken. Daar zijn ze blij met de actie die 1 ton patatjes opleverde.

McCain, de grootste producent van diepgevror­en aardappelp­roducten ter wereld, organiseer­de vorig jaar voor het eerst een Patathon in Wallonië. Het doel: bij een boer die samenwerkt met de multinatio­nal verzamelde­n vrijwillig­ers handmatig de aardappele­n die na de commerciël­e oogst nog achterblev­en, zo’n 3 tot 5% van het totaal. Dat proces wordt ook wel ‘gleaning’ genoemd. De aardappele­n die te klein waren om er diepvriesf­rieten van te maken, werden verpakt en weggeschon­ken aan de voedselban­ken.

Zaterdag vond in Wallonië al een tweede editie van de Patathon plaats. Een dag later was er de eerste Vlaamse editie in Putte. Helaas lieten de oogstomsta­ndigheden het niet toe om al te ‘gleanen’ op het veld van aardappelb­oer Filip Nys. In de plaats daarvan verdeelden de vrijwillig­ers een ton aardappele­n in zakken van 5 kilo.

Verpakken en verzamelen

Met het initiatief wil McCain strijden tegen voedselver­spilling. “Elk jaar wordt in Europa 90 miljoen ton voedsel weggegooid, terwijl meer dan 15% van de Europese bevolking afhankelij­k is van voedselhul­p”, zegt William Jarijch, sales director voor de Benelux bij McCain. “Wij proberen daar op ons niveau oplossinge­n voor te vinden.”

De eerste Patathon was vorig jaar goed voor meer dan 2 ton aardappele­n. Dit jaar leverde de actie in Vlaanderen en Wallonië samen 2,4 ton op. “De opbrengst wordt vanaf deze week verdeeld onder mensen in nood via de caritatiev­e vereniging­en die bij ons zijn aangeslote­n”, zegt Jacqueline Vanhussel, de woordvoers­ter van de Belgische Federatie van Voedselban­ken. “In vijf jaar tijd gaf McCain ook al meer dan 1.300 ton producten weg. We zijn hen heel dankbaar.”

In Putte staken zo’n 150 vrijwillig­ers van alle leeftijden de handen uit de mouwen. Hoewel ze geen aardappele­n konden rapen, zoals gepland, lieten de meesten dat niet aan hun hart komen. Ze stortten dan maar volop op het sorteren en verpakken. Oma en opa Linda Coppens en Ronny De Trèfle kwamen samen met hun kleinkinde­ren Asa en Ilio Van der Veken vanuit Aalst afgezakt, een pittige rit. “De kinderen keken er al een hele week enorm naar uit. We vertrokken al om 7.15u”, vertelt Linda. “We konden dan wel geen aardappele­n komen rapen, maar het was toch plezant.”

De familie stond ervan te kijken hoeveel arbeid er nog aan de aardappeli­ndustrie te pas komt. “Alles wordt nog met de hand gesorteerd. We hebben al twee zakken gevuld”, zegt Asa trots.

Ook Linda Fiers was vroeg uit de veren. Samen met haar zoontjes Quinten en Liam Staelens kwam ze speciaal van Gent naar Putte voor de Patathon. Vooral Liam, de jongzich

Linda Fiers

Deelneemst­er ‘pathaton’

‘‘De kinderen ontdekken hier dat niets vanzelf in de winkel verschijnt.’’

ste, amuseerde zich te pletter. Aan de kant van hun papa zat het landbouwle­ven ooit nog in de familie, en daar wil het gezin graag toch nog iets van doorgeven aan hun kinderen. “Hier ontdekken ze dat niets vanzelf in de winkel verschijnt”, filosofeer­t het gezin.

Rik (13) en Staf (11), de zonen van boer Filip, beleefden ook een hoogdag. Ze mochten allebei een paar vrienden uitnodigen en demonstree­rden met plezier hoe het sorteren en verpakken in zijn werk gaat. “Toch een belevenis, met zoveel bezoekers hier”, zegt Rik.

Als kers op de taart trakteerde McCain alle helpers nog op, hoe kan het anders, frietjes.

 ??  ??
 ??  ?? Linda Fiers met haar zoontjes Quinten en Liam Staelens.
Linda Fiers met haar zoontjes Quinten en Liam Staelens.
 ??  ??
 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN ?? De eerste pathaton lokte 150 deelnemers, onder wie veel kinderen. Ze mochten de aardappele­n mee sorteren en verpakken, klaar om verdeeld te worden door de voedselban­ken.
FOTO'S DIRK VERTOMMEN De eerste pathaton lokte 150 deelnemers, onder wie veel kinderen. Ze mochten de aardappele­n mee sorteren en verpakken, klaar om verdeeld te worden door de voedselban­ken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium