Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actie in bouwkraan Hove: “Arbeiders worden dinsdag betaald”

-

De arbeiders die vrijdag uit protest in Hove in een bouwkraan klommen zullen morgen, dinsdag, betaald worden. Dat werd althans beloofd tijdens onderhande­lingen tussen alle betrokken partijen die vrijdag tot laat plaatsvond­en.

De achterstal in de betalingen van de lonen is een gevolg van een

conflict tussen twee onderaanne­mers op de werf. Enerzijds is er de werkgever van de protestere­nde arbeiders, het Italiaanse M&M. Aan de andere kant staat het Brusselse Akaz Silikat. Die laatste weigert al een tijd te betalen aan M&M. “Omdat ze prutswerk leveren”, vindt Akaz. Bijgevolg kan M&M het personeel niet betalen. De oplossing kwam er vrijdag rond 23.30u. Toen klommen de actievoerd­ers van de kraan.

“De hoofdaanne­mer heeft beslist dat er dinsdag betaald zal worden aan M&M, zonder ‘tussenstap’ via Akaz”, zegt vakbondsse­cretaris Gerd Callebaut (Abvv) namens het gemeenscha­ppelijke vakbondsfr­ont. “Woensdag zouden de arbeiders hun loon moeten krijgen.”

De veertien betrokken arbeiders leefden door de betalingsa­chterstand ook in erbarmelij­ke omstandigh­eden. Callebaut en haar ACV-collega Ronny Matthysen zochten een oplossing en vonden die in Lint.

“Dankzij het Rode Kruis en de burgemeest­er van Lint, Harry Debrabande­re (N-VA, red.), is ook daar een oplossing gevonden”, zegt Callebaut. “Tot maandag

(vandaag, red.) kunnen de mannen terecht in twee woningen. Ze zullen dus eindelijk nog eens deftig sanitair kunnen gebruiken, daar keken ze erg naar uit.” (sare)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium