Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn blij met elke dag die we nog krijgen. Zeker een dag als deze”

Jonge patiëntjes worden in de watten gelegd in Mechels dierenpark Planckenda­el

- WARD BOSMANS

Het was gisteren een speciale jubileumed­itie van de Nationale Kinderkank­erdag in het dierenpark Planckenda­el. Wat in 1993 begon als een klein initiatief van een jonge vader die zijn vrouw én zoon aan kanker verloor, groeide uit tot een groots evenement dat kinderen met de ziekte in het zonnetje zet en dit jaar liefst 1.200 bezoekers lokte.

Lowie Deschamps (12) uit Borsbeke kwam samen met zijn vriend Jente (11) en mama Davine naar Planckenda­el afgezakt. In augustus 2015 werd bij Lowie lymfeklier­kanker vastgestel­d die ook zijn lever had aangetast. “De dokters hebben een deeltje van mijn lever weggenomen. Intussen is mijn behandelin­g achter de rug en ben ik genezen. Ik ben zelfs opnieuw aan het voetballen. Als ik sommige kinderen hier in hun rolstoel zie zitten, roept dat minder leuke herinnerin­gen op. Maar ik vind het heel goed dat dit wordt georganise­erd, vooral voor de kinderen die nog echt ziek zijn. Zelf heb ik vandaag het meest genoten van de koala’s.”

Themalied Marius Van Wijhe uit Leuven is nauwelijks 1 jaar en heeft een niertumor. “Op 21 juni werd de

diagnose gesteld en de prognoses zijn niet zo goed”, zegt mama Coco. “Dat heeft een enorme impact op ons gezin. Niet alleen wij, de ouders, maar ook Marius’ broertje Thomas (5) en zusje Francine (3) lijden daaronder. We bekijken de situatie nu dag per dag. We zijn blij met elke dag die we nog krijgen. En zeker een dag als deze: we vinden dit een fantastisc­h initiatief. Zodra je binnenkomt, wordt er voor je gezorgd. Er is een leuke sfeer en je kunt je samen met de hele familie een dagje amuseren zonder even aan de ziekte te moeten denken. En wat ook goed is: Francine en Thomas krijgen vandaag ook eens de aandacht die ze verdienen. Op andere dagen gaat die vooral naar Marius.” De Nationale Kinderkank­erdag begon in 1993, toen organisato­r Karel Verbist uit Mechelen in korte tijd eerst zijn vrouw en daarna zijn 14-jarige zoon verloor aan de ziekte. “Mijn zoon heeft nog net de eerste editie van de Kinderkank­erdag kunnen meemaken en heeft daar toen enorm van genoten”, zegt Karel Verbist. Dat is ook de reden waarom de Stichting tegen Kanker al sinds het begin samenwerkt met de organisati­e, zegt Ivan Woutermaer­tens, eventcoörd­inator bij de stichting.

De Nationale Kinderkank­erdag werd afgesloten met een show met goochelaar­s en clowns. Speciaal voor de 25ste verjaardag schreef Elodie Carels, zanglerare­s aan het conservato­rium van Mechelen, een themalied. Dat werd gisteren voor de allereerst­e keer uitgevoerd. Het bijhorende dansje zal zelfs gebruikt worden bij de revalidati­eoefeninge­n die de patientjes krijgen. Carels verloor zelf haar moeder aan kanker.

Coco Van Wijhe

Mama van Marius

‘‘Op dit evenement moet je heel even niet aan de ziekte denken.’’

 ??  ?? De familie Van Wijhe uit Leuven, met de kleine Marius.
De familie Van Wijhe uit Leuven, met de kleine Marius.
 ?? FOTO'S ROBBIE DEPUYDT ?? Lowie en zijn vriendje Jente bij de lemuren.
FOTO'S ROBBIE DEPUYDT Lowie en zijn vriendje Jente bij de lemuren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium