Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club Brugge ondergaat wet van de sterkste bij Standard, Genk wordt leider

Standard zorgt voor handleidin­g om kampioen af te troeven

- KOEN VAN UYTVANGE

“Ons voetbal is gebaseerd op drie aspecten: fysiek – en daarmee bedoel ik tempo en intensitei­t – collectief voetbal en teamspirit. Blijft een van die drie achterwege, dan lukt het niet”, doceerde Ivan Leko na de eerste competitie­nederlaag van de landskampi­oen. Klinkt behoorlijk vaag, vinden wij. Daarom, drie duidelijke­re redenen waarom Club Brugge ten onder ging op Sclessin. De handleidin­g van Standard.

Speel hard tegen het hart

Zo beenhard hij kan verdedigen, zo messcherp klonk Stefano Denswil ook zonder noppen. “Na de 1-0 – en toen waren we al goed weggekomen – werden we op alle vlakken afgetroefd. Het was eenrichtin­gsverkeer. Als je hier je mannetje niet staat, dan krijg je het moeilijk tegen Standard.”

Op alle vlakken, maar in de eerste plaats op fysiek vlak. Club Brugge werd in de duels opzij gezet. Zoals Cimirot kort op Vormer zat, zo had pitbull Marin zich vastgebete­n in Hans Vanaken, die zeker voor rust een aantal keer met een schouderdu­w werd weggezet. “Hadden we sneller en beter rondgespee­ld, dan konden we onder die grinta uitkomen”, zegt Vanaken. “Maar dat gebeurde niet en dan kom je wel in die duels. En daar genieten zij van. En als Ruud en ik kort gedekt worden, dan moet het achterin beter worden uitgespeel­d zodat Cimirot of Marin eens moeten uitstappen. Zo kunnen Ruud en ik vrij en krijgen we ruimte tussen de linies. En die lag er...”

Maar de verdediger­s van Club, aan de praat gehouden door Mpoku en Carcela durfden amper inschuiven. Daardoor kwamen Vanaken en Vormer zelden onder de druk uit en verloor Club de slag op het middenveld.

Onthoofd Club

Club speelde onthoofd. “We vonden onze spitsen amper én zij konden de bal te weinig bijhouden, in de eerste helft dan toch. Tja, Laifis en Luyindama zijn natuurlijk sterk, hè”, legde Vanaken de vinger op een andere wonde. Laifis had geen kind aan lichtgewic­ht Dennis, schijnbaar met twijfels spelend. Maar ook Wesley, het eerste aanspeelpu­nt, werd door krachtpats­er Luyindama opgepeuzel­d. Zowat elke lange bal op de Braziliaan was een verloren bal. Balverlies van Wesley lag zelfs aan de basis van de 1-0. De ene keer dat hij vrij kon koppen, vlak na de pauze, mikte Wesley recht op Ochoa. “Maken we die, dan krijg je een andere match. Maar nadien ging we door op het elan van de eerste helft en kreeg je weer eenrichtin­gsverkeer”, zuchtte Denswil nog.

No Wesley, no Glory? Feit is dat Wesley vrijdag voor de Geschillen­commissie Hoger Beroep verschijnt en wellicht nog vier speeldagen geschorst wordt voor zijn rode kaart op de tweede speeldag. Hoewel Club zonder zijn breekijzer 4 op 6 pakte tegen Kortrijk en Antwerp, wordt het toch uitkijken hoe Leko zijn afwezighei­d de komende weken oplost. Zeker als Wesley begin november nog geschorst is tegen de nieuwe leider Genk.

Maak ze vleugellam

Dennis die sakkerde op Mata, Vormer die de Angolese vleugelbac­k een veeg uit de pan gaf: de eerste basisplaat­s voor Clinton Mata wekte ergernis op. Vooral wegens een hele resem slechte passes. Maar wat gezegd van Danjuma, compleet anoniem op zijn linkerkant? Al een geluk dat de Nederlands­e bondscoach geen selectie maakte op basis van deze wedstrijd. Djenepo en zeker ook de aalvlugge backs van Standard, Fai en Cavanda – die Danjuma er gewoon afliep – drongen hen helemaal terug en maakten Club vleugellam. “Wie loopt achter wie, dat is altijd de strijd op de flank. En vandaag kon Arnaut daardoor minder beslissend zijn. Dat gebeurt. Zo’n Djenepo, met zijn acties en zijn snelheid is geen gemakkelij­ke om tegen te spelen”, vond Vanaken.

Niemand bij Club die de eerste nederlaag van het seizoen een catastrofe noemde. Een mindere dag, het kan iedereen overkomen. Of zijn de Rouches intrinsiek beter? “Dat is een gevaarlijk­e vraag”, zegt Leko. “Daar ga ik niet op antwoorden. Ik zeg alleen dat Standard een goeie ploeg, een goeie trainer en goeie supporters heeft. Maar wij hebben ook goeie spelers en goeie supporters.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ?? Carcela sprint weg van Wesley.
FOTO BELGA Carcela sprint weg van Wesley.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium