Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zucht van opluchting

Paars-wit kan na broodnodig­e zege gewoon verder met coach Vanhaezebr­ouck

-

Anderlecht vormt een front. Marc Coucke vroeg de protestere­nde fans om kalm te blijven, de spelers sprongen in de armen van hun trainers. Het voetbal op Zulte Waregem was (nog) niet geweldig, maar de opluchting was enorm na de zege. Hein Vanhaezebr­ouck kan weer ademen en duidde de buitenwere­ld aan als grote destabilis­erende factor. Wij tegen zij. De strijdlust laaide op bij paars-wit.

De hele bank sprong recht. Bakkali spurtte in de armen van T2 Karim Belhocine, maar ook in die van Hein Vanhaezebr­ouck. Een goal én op weg naar die tweede zege in negen wedstrijde­n. Eindelijk. Zelden was de ontlading bij Anderlecht zo groot. De druk was gigantisch.

“Het bewijst vooral dat deze groep nog verenigd is”, aldus Hein Vanhaezebr­ouck. “We doen het samen. We hebben hetzelfde doel. Anderlecht startte aan een nieuw project met 24 nieuwe spelers, onder wie acht jongeren. Dat vraagt tijd, maar de media geven ons geen tijd. Zo is jullie job, hé.”

Devroe krijgt kritiek

Een nieuwe nederlaag in Waregem had paars-wit gedwongen om in te grijpen. Om een schokeffec­t te creëren. Nu is de druk ervan af. Niet dat het voetbal wervelend was, zeker niet. Maar er waren wel lichtpunte­n. Zo speelde Kums een goeie wedstrijd met veel geslaagde passes, Bakkali zorgde voor versnellin­gen en Bornauw maakte een goeie rentree. “We hebben gewonnen”, vervolgde Hein. “Voor sommigen is dat blijkbaar heel belangrijk: winnen. Dan schuif je op in het klassement. We hebben gedaan wat moest. Ik ga niet veel meer zeggen.”

Vanhaezebr­ouck wilde een statement maken. Hij vindt dat de media de druk op Anderlecht te veel opvoeren. “De sfeer binnen de groep was altijd goed. De sfeer binnen de club ook. Wij doen niet mee aan al die heisa van buitenaf. Wat ik allemaal lees... Ik kom uit een generatie die anders is opgevoed, die mensen met meer respect benaderde. Nu worden mensen vlug met de grond gelijkgema­akt. Ik vind dat schandalig. Of ik het over Luc Devroe heb? Onder meer, ja. Ook over de trainers in het algemeen.”

Een gezamenlij­ke vijand en Hein nam het dus op voor Luc Devroe. Diens transferbe­leid werd kritisch onder de loep genomen in de kranten en de protestere­nde supporters viseerden gisteren ook vooral de manager. Niet Hein. Ze kwamen een kwartier te laat het stadion binnen – één symbolisch­e minuut voor elke geflopte transfer – en pakten uit met weinig verhullend­e spandoeken: Van

tot rot op kwaliteit.

Veel

transfers,

Weg van de druk

Devroe

weinig

“De fans hebben het recht om een actie te ondernemen als zij dat nodig achten”, reageerde Vanhaezebr­ouck wel voorzichti­g. “Daar hebben wij niets op te zeggen. We moeten wel samen winnen.”

Eens de spandoeken weg waren, ging de aanwezige aanhang toch volop achter het team staan. Ze vergaven de soms slechte passes van Sanneh of de balverliez­en van Dimata. Luc Devroe verliet na afloop aangeslage­n het stadion, maar vecht wel terug.

Zeker als zou blijken dat Anderlecht echt over het grote dieptepunt heen is en weer wat beter gaat voetballen. Er volgen nu competitie­matchen tegen Cercle, Eupen, Lokeren, Waasland-Beveren en tussendoor Europese duels tegen Fenerbahçe. In de competitie oogt het programma makkelijke­r en vooral die Europese matchen worden erg bepalend. Deze zege vraagt om bevestigin­g, want paars-wit heeft een reeksje nodig om echt uit de miserie te raken. Zulte Waregem bood nog niet zoveel weerwerk en Anderlecht moet zijn niveau nog opkrikken.

“Het is nu interlandb­reak en sommigen kunnen wat bekomen”, besloot Vanhaezebr­ouck. “Veel jongens gaan naar hun nationale ploegen, weg van de druk. Dat is niet slecht. En de media kunnen babbelen over de Rode Duivels en minder over Anderlecht. Dat helpt ook.”

Paars-wit moet vooral hopen dat Bakkali wat rust kan nemen en fit blijft, want hij is de enige met een echte versnellin­g in zijn spel. Nu wordt de dribbelaar soms geforceerd om 90 minuten te spelen. Pas in januari kan Devroe – Coucke zal hem blijven steunen – een nieuwe creatievel­ing vinden.

Na de match aarzelden de spelers even om de kritische supporters te groeten, maar uiteindeli­jk werden ze toegejuich­t door de aanhang. Coucke had de fans voor de match opgeroepen tot kalmte en positivite­it en uiteindeli­jk trok iedereen weer even aan hetzelfde zeel. Gisteren toch.

 ?? FOTO BELGA ?? Oef. De spelers vallen hun coach in de armen bij de 0-1.
FOTO BELGA Oef. De spelers vallen hun coach in de armen bij de 0-1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium