Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Schandalig, dit is een loterij”

Nieuwe finale over steenslagw­egen levert honderd lekke banden op en zet kwaad bloed bij driekwart van peloton

- Van onze redacteur in Tours Hugo Coorevits

De organisato­r van ParijsTour­s is in zijn opzet geslaagd. Héél de wereld sprak gisteren van de steenslagw­egen waarop Amaury Sport Organisati­on het peloton de laatste vijftig kilometer stuurde. Van der Schueren vond het een machtig mooie wedstrijd, maar Benoot had het over een pure loterij en bij Quick.Step Floors was er maar één gemene noemer: “Schandalig!”

De emoties liepen in Tours hoog op. Op winnaar Sören Kragh Andersen en wat enkelingen – o.a. Vanmarcke en Van Keirsbulck – na reden veel renners bijzonder grimmig naar hun autocar terug. Dik een half uur nadat Amund Grondahl Jansen als laatste was geëindigd, waren de mensen van de neutrale auto Mavic nog altijd bezig met kapotte wielen en lekke banden terug te geven aan alle ploegen.

“Ik denk dat er vandaag honderd renners lek hebben gereden”, stelde Tiesj Benoot, die zesde en tweede Belg werd. “Bij ons alleen al zes van de zeven. Omdat er op de zevende landweg bij de beloften zoveel valpartije­n en lekke banden waren, hebben ze die zone voor ons nog in extremis eruit gelaten. Neen, dit heeft niets met de Strade Bianche of met Parijs-Roubaix te maken. Als koers een loterij wordt, dan is het geen sport meer.”

Ook Oliver Naesen (vierde) stelde dat “een aantal stroken met scherpe stenen er toch wel over was.”

Patrick Lefevere stuurde nog tijdens de koers vanuit zijn luie zetel in Roeselare op Instagram een duidelijke boodschap: “Dit heeft niets met wegwielren­nen te maken. Dit is de laatste keer dat we daar deelnemen. Zelfs indien we winnen.”

Wat niet gebeurde.

Messen

Nationale kampioen Yves Lampaert, een man die graag hard labeurt op en naast de fiets, nam geen blad voor de mond.

“Schandalig. Dat zijn geen wegen om met koerstubes over te rijden. Dat zijn weggetjes om met de mountainbi­ke te doen. Met banden van 40 tot 50 mm breedte. Er bestaat nog geen materiaal in het wegwielren­nen om over zoiets te rijden, laat staan te koersen. Ik ben benieuwd of de organisato­r alle fietsen en tubes gaat vergoeden die hier vandaag op die stroken zijn kapot gereden.

Ik zat helemaal voorin, reed in het midden van de strook, en ineens stond ik lek. Ik was aan het afstoppen voor Niki Terpstra die in de aanval zat. Tegen dat ik hulp kreeg, was het voorbij. Dit is zelfs niet te doen met de speciale banden van Parijs-Roubaix. Deze stenen snijden gewoon door je banden. Een kassei snijdt niet. Die stenen zijn als messen, met scherpe kanten. Hiermee moeten we niet akkoord gaan. Iedereen in mijn groep – Van Lerberghe, Debusscher­e, Groenewege­n enzovoort – waren dezelfde mening toegedaan. Ik begrijp niet dat zo’n parcours gekeurd raakte. Ik vraag me af of een afgevaardi­gde van de rennersvak­bond (CPA) dit vooraf is komen bekijken. Dit is niet correct. Ik zat met hele goede benen en viel uit door pech. Pech hoort erbij, maar als de helft van het peloton lek rijdt, dan moet de parcoursbo­uwer zich vragen stellen. Ik kom nog terug, op voorwaarde dat ze iets aan de omloop doen. Zo kan dat niet verder. Groupama-FDJ en AG2R-La Mondiale belden zaterdag nog de rennersafg­evaardigde op, maar die vond het al bij al niet zo erg.”

Philippe Gilbert was duidelijk. “Het is alsof ze je vragen de Trophée Andros (rallycross op het ijs, red.) te rijden op een Formule 1-circuit. We hebben het geprobeerd, het is aan ASO om conclusies te trekken.”

Ellende

De filosoof in Niki Terpstra dacht aan de kijkers.

“Misschien hebben de mensen thuis op tv een leuke koers gezien. Hoewel, al die ellende zien ze niet. Ze zien alleen maar renners die ineens voorin wegvallen. De eerste keer dat ik Parijs-Tours reed, was ik verliefd op dat parcours: die wind, die open velden, die wegen zonder veel obstakels. Wel of geen sprint, dat was toch ook mooi. Niet?”

Die Parijs-Tours die Niki Terpstra in gedachten heeft, komt nooit meer terug.

“We zijn verrast door de steenslag die op bepaalde stroken lag”, gaf wedstrijdd­irecteur Thierry Gouvenou toe. “In juni lag die er niet. Na veel onweer hebben de gemeenten dat erin gekieperd. We behouden de formule, maar we gaan natuurlijk het zaakje aanpassen. Deze Parijs-Tours was met de nieuwe hellingen best punchy.”

En daar is geen speld tussen te krijgen.

“Ik vraag me af wie al die kapotte wielen, banden en fietsen gaat vergoeden.” Yves Lampaert

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Winnaar Sören Kragh Andersen rijdt over de vlijmscher­pe steenslag. Gelukkig voor hemhoudt hij er geen lekke tube aan over,wat veel andere renners wel overkwam.
FOTO PHOTO NEWS Winnaar Sören Kragh Andersen rijdt over de vlijmscher­pe steenslag. Gelukkig voor hemhoudt hij er geen lekke tube aan over,wat veel andere renners wel overkwam.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium