Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minder melkers, maar het aantal duiven neemt niet af”

Koning van Union Antwerpen is met zijn 49 lentes een van de jongere liefhebber­s

- KRISTIN MATTHYSSEN

Duivenbond Union Antwerpen, met zestien inkorfloka­len in de provincie Antwerpen, vierde zondag zijn kampioenen van het voorbije seizoen. De vergrijzin­g blijft een probleem, al neemt het aantal duiven niet af, want de ringenverk­oop is vrij constant.

Union Antwerpen telt een 450tal leden, van wie er een 250-tal gisteren het etentje en de viering in De Populier in Zandhoven bijwoonde. Als u die volle evenemente­nhal zag, zou u niet denken dat het aantal duivenmelk­ers afneemt.

“Maar de vergrijzin­g speelt ons parten. We zitten met veel tachtigers”, zegt duivenlief­hebber Dirk Van Dyck uit Zandhoven, die samen met voorzitter Jef van Elsacker uit Sint-Job, Jef Van Elsacker uit Zoersel en Rob Belmans uit Schilde het bestuur van Union vormt. Twee van de vier bestuursle­den dragen exact dezelfde naam, en toch zijn de twee Jeffen geen familie van elkaar.

“Er zijn minder liefhebber­s, maar de duivenmelk­ers hebben wel meer hokken”, weet Dirk.

“Het aantal duiven neemt niet echt af, dat merken we aan de ringenverk­oop. Alles profession­aliseert. En er zijn ook

nog jonge gasten, zoals Jelle (14) en Ruben (16) Smits uit Zandhoven, die de vierde nationale halve fond wonnen met de jonge duiven en ook tweede werden bij Union op de halve fond in de zone West.”

Hun vader nam gisteren de honneurs waar, want sinds ze hockey spelen, is de duivenspor­t een beetje op het tweede plan verzeild.

Begin dit seizoen was er veel te doen om de zogenaamde ‘duivenverd­wijningen’, een fenomeen dat bij de jonge duiven de kop opsteekt. Volgens sommigen vinden duiven de weg niet meer naar huis door alle stralingen van gsmmasten en antennes in de lucht. “Mijn jonge duiven kwamen twee dagen buiten en ik was er al achttien kwijt”, zegt Rob Belmans. “Toch mag je niet alles op die stralingen steken. Er zijn ook meer roofvogels dan vroeger en er verongeluk­ken veel jonge duiven.”

“Het is ook heel warm geweest”, vult Dirk aan. “Maar het ‘lappen’ van jonge duiven, zoals vroeger zo gemakkelij­k en risicoloos leek, is inderdaad moeilijker geworden. Het is alsof ze eerst een berg moeten overvliege­n. Zodra ze die 200kilomet­ergrens in de vleugels hebben, gaat het gemakkelij­ker.”

Hok Peeters-Van Crombrugge uit Nijlen werd dit jaar kampioen van Union. Paul Peeters is met zijn 49 jaar nog een jonge melker. Volgens Union telt de streek van Nijlen-Bevel-Kessel-Itegem-Berlaar en de regio Geel nog de meeste duivenmelk­ers. “In Antwerpen-stad is er geen enkele duivenmelk­er meer. Alleen in Deurne zijn er nog wat. Vroeger had het sportblad De Duif 1.500 abonnees in de stad Antwerpen, momenteel nog één, en die mens heeft zelfs geen duiven meer.”

Dirk Van Dyck Union Antwerpen “Het blad ‘De Duif’ had vroeger 1.500 abonnees in Antwerpen-stad, nu nog één.”

 ??  ?? Rob Belmans, Jef Van Elsacker, koning Paul Peeters met zijn trofeeen zijn vrouw, Dirk Van Dyck en nóg een Jef Van Elsacker.
Rob Belmans, Jef Van Elsacker, koning Paul Peeters met zijn trofeeen zijn vrouw, Dirk Van Dyck en nóg een Jef Van Elsacker.
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium