Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 Welke gevolgen heeft deze benoeming in het Hooggerech­tshof?

-

Het antwoord is duidelijk: heel grote gevolgen. Ook al is het maar één benoeming, ze legt de Amerikaans­e politiek jarenlang in een plooi. De opperrecht­ers van het Supreme Court, in totaal zijn het er negen, zijn immers de hoeders van de Amerikaans­e staat. Zij beslissen of een nieuwe wet in strijd is met de Grondwet, en of de Grondwet aangepast moet worden. “Vandaag wordt bijna elke belangrijk­e discussie in het juridische getrokken, en verschijnt ze vroeg of laat voor het Supreme Court”, zegt Willem Post, VS-expert aan het Clingendae­l Instituut. “Wapenwetge­ving, abortus, holebirech­ten, milieuwetg­eving… Het Supreme Court heeft daarin het laatste woord.” In principe zijn die machtige opperrecht­ers onpartijdi­g. In realiteit heeft elke mens zijn eigen opvattinge­n en is het voor politieke partijen cruciaal om gelijkgezi­nde rechters in het Hooggerech­tshof te krijgen. De voorbije decennia was de verhouding Democraten-Republikei­nen relatief in evenwicht. Maar nu kon president Trump al twee keer een conservati­eve rechter voordragen: Neil Gorsuch in 2017, Brett Kavanaugh in 2018. Bovendien komt Kavanaugh in de plaats van de veeleer gematigde Anthony Kennedy. Gevolg: de balans in het Hooggerech­tshof helt over naar rechts.

En dat zou weleens voor een tijdje zo kunnen zijn. Want een opperrecht­er wordt benoemd voor het leven, en Gorsuch (51) en Kavanaugh (53) zijn nog jong. De oudste opperrecht­ers, twee tachtigers, zijn bovendien progressie­f, wat perspectie­ven biedt voor de Republikei­nen. “De komende twintig à dertig jaar kunnen we vertrokken zijn voor een conservati­eve meerderhei­d”, zegt Post.

Opvallend: dat is helemaal geen juiste afspiegeli­ng van de mening van de gemiddelde Amerikaan. Zo is 70% van de Amerikanen voor meer toegang tot abortus en wil 65% een strengere wapenwet. Maar door het getrapte kiessystee­m en de relatieve overwicht van kleine conservati­eve staten in de Senaat, komt dat helemaal niet tot uiting in het centrum van de macht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium