Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vermoord na reportage over corruptie en fraude

Journalist­e dood teruggevon­den in park

- TOMMY HUYGHEBAER­T

De Bulgaarse onderzoeks­journalist­e Victoria Marinova (30) is vermoord teruggevon­den in een park in haar thuisstad. Volgens de lokale politie heeft haar gewelddadi­ge dood niets te maken met haar job, al klinkt internatio­naal de luide roep om de zaak tot op de bodem uit te spitten. Marinova deed namelijk onderzoek naar mogelijke fraude met Europese fondsen – in een land dat een slechte reputatie heeft op het vlak van persvrijhe­id.

Victoria Marinova werd verkracht en vermoord teruggevon­den aan de oever van de Donau in haar thuisstad Ruse. Volgens het Bulgaarse gerecht stierf ze door zware klappen op het hoofd en door verstikkin­g. Haar smartphone, autosleute­ls, bril en enkele kledingstu­kken waren verdwenen. Volgens de lokale autoriteit­en zijn er geen aanwijzing­en om aan te nemen dat haar journalist­ieke werk voor een televisies­tation iets te maken heeft met haar dood.

De OVSE, de Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa, dringt alvast aan op een snel en grondig onderzoek. Ook naar mogelijke verbanden met haar job en het onderzoek dat ze deed. Bulgarije staat immers pas op de 111de plaats op de ranglijst van Reporters zonder Grenzen en doet het daarmee slechter dan eender welk land in de Europese Unie. Volgens Reporters zonder Grenzen zijn de bedreiging­en van en aanvallen op journalist­en tijdens de laatste maanden enorm toegenomen. “Het kan gevaarlijk zijn om het beroep van journalist in Bulgarije uit te oefenen”, klinkt het bij de organisati­e.

Zeker voor wie de corruptie in het land wil aankaarten, zoals Victoria Marinova deed. In haar laatste reportage maakte ze duidelijk hoe tot 40% van de Europese fondsen voor infrastruc­tuurprojec­ten verloren ging aan steekpenni­ngen en corruptie.

Drie moorden in jaar tijd

In 2018 alleen al werden wereldwijd al 72 journalist­en vermoord. Dat stelt de Internatio­nale Federatie van Journalist­en. In een jaar tijd werden ook al drie journalist­en binnen de grenzen van de Europese Unie om het leven gebracht. Zo werd de Slovaakse onderzoeks­journalist Ján Kuciak in februari samen met zijn verloofde thuis doodgescho­ten. En in oktober vorig jaar stierf de kritische Maltese onderzoeks­journalist­e Daphne Caruana Galizia nadat haar moordenaar­s een bom onder haar auto hadden geplaatst.

Ook de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi (59) zou vorige week in het Turkse Istanbul vermoord zijn. De man verdween afgelopen dinsdag en werd volgens de Turkse politie vermoord door een moordbriga­de in het consulaat van zijn land. Khashoggi werkte voor de Amerikaans­e krant The Washington Post. Die publiceerd­e als reactie op zijn dood een blanco column op de plaats waar zijn stuk had moeten staan.

 ?? FOTO RTR ?? In haar laatste reportage onthulde Victoria Marinova dat tot 40% van de Europese fondsen voor infrastruc­tuurprojec­ten verloren ging aan corruptie.
FOTO RTR In haar laatste reportage onthulde Victoria Marinova dat tot 40% van de Europese fondsen voor infrastruc­tuurprojec­ten verloren ging aan corruptie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium