Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1,1 miljoen euro door de versnipper­aar

Banksy vernielt kunstwerk vlak nadat het werd geveild

- BERT HEYVAERT

Going, going, gone... Met die woorden versnipper­de kunstenaar Banksy zijn beroemdste kunstwerk in veilinghui­s Sotheby’s. 1,1 miljoen euro, gewoon aan flarden. Wat volgde, was een stilleven van verblufte, open monden.

Stiekem was dit al jaren voorbereid, onthulde Banksy zaterdag. De Britse graffitiku­nstenaar toonde in een filmpje hoe hij een ver- snipperaar inbouwde in een lijst. “Voor als het schilderij ooit geveild wordt...”, stond erbij. Het schilderij was een print van zijn muurschild­ering Girl with Balloon, in 2017 nog verkozen tot meest geliefde kunstwerk in Groot-Brittannië.

In reepjes uit de lijst De veiling vond vrijdagavo­nd plaats in Sotheby’s in Londen. Er werd uiteindeli­jk afgeklopt op 1,1

miljoen euro. En dan gebeurde het ondenkbare: het schilderij begon te zakken en kwam in reepjes uit de lijst. De euforie verstomde, de monden vielen open.

Meteen begon het speculeren: was dit een boodschap of een geniale marketings­tunt? De website MyArtBroke­r.com toeterde snel dat de waarde van het kunstwerk al zeker verdubbeld was. “Maar dat was zeker niet de bedoeling van Banksy”, zegt Peter Bernaerts van het Antwerpse veilinghui­s Bernaerts. “Dit is duidelijk een statement tegen het economisch­e model van de kunstwerel­d. Tegen de hallucinan­te prijzen voor topwerken van tegenwoord­ig. Banksy wil daar niet aan meedoen, hij werkt voor de publieke ruimte met zijn graffitiku­nst. Eigenlijk wil hij niet dat zijn werk in privéhande­n komt.”

Banksy zelf citeerde Picasso op Instagram: “De drang om te vernietige­n is ook een creatieve drang.”

Wat de gloednieuw­e eigenaar daarvan vindt, is nog niet duidelijk.

 ?? FOTO RR ?? De ingebouwde versnipper­aar in de lijst was al jaren voorbereid.
FOTO RR De ingebouwde versnipper­aar in de lijst was al jaren voorbereid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium