Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Augustijn raakt niet uit ‘schouwte’ van vader Willem Vermandere

Zoon van West-Vlaamse zanger brengt nieuwe plaat uit

- (ldb)

“Wow, dat is wel kritiek op je vader.” Dat kreeg Augustijn (41), de zoon van Willem Vermandere (78), wel te horen na zijn song

In de Schouwte, West-Vlaams voor ‘in de schaduw’. Daarin zingt Augustijn over zonen van bekende mensen die het wel proberen in dezelfde stiel, maar die te horen krijgen dat hun vader beter is.

Zo zingt Augustijn over Mathias Schoenaert­s bijvoorbee­ld: ‘Mathias, je bent wel snel (knap, red.), maar je vader was beter’. En over Axel Merckx: ‘Het zoontje zou graag koersen en zijn ouders zien dat zitten... Hij wordt zelfs Belgisch kampioen in de laatste kilometer. Axel, dat is niet mis, maar je vader was beter’. En hij spaart uiteraard zichzelf niet: ‘Liedjes maken, waarom daaraan beginnen, het is een wedstrijd die je niet kan winnen. Het is waar, het is niet om het eerst, je carrière loopt voor geen meter, al je liedjes zijn nochtans goed, maar je vader is beter’.

Hoe zijn vader erop reageerde? “Hij ziet er de humor van in”, zegt Augustijn Vermandere. “Ik heb er nooit echt van afgezien dat ik zijn zoon ben, omdat ik het nooit anders heb geweten. Maar ik heb het wel vaak moeten horen. ‘Ha, de zoon van...’ maar gelukkig nog niet ‘je vader is beter’ (lacht).”

Ook al blijft het grote succes voor Augustijn nog uit. “Creatieve mensen kennen dat wel: je probeert tot je het beu bent, stopt en uiteindeli­jk herbegin je toch weer. Omdat het in je bloed zit. Ik denk trouwens dat het voor Axel allemaal veel erger was. Toen ik hoorde dat hij begon te koersen, dacht ik toch: ocharme.”

Augustijn bracht onder de naam Willemsson al drie cd’s uit. Nu probeert hij het als Augustijn, in het West-Vlaams, met een mix tussen Bob Dylan en Fixkes. Zijn bekende achternaam gebruikt hij nog steeds niet.

 ?? FOTO RR ?? Drie Vermandere­s op een rij: Willem, Augustijn en de kleine Mozes.
FOTO RR Drie Vermandere­s op een rij: Willem, Augustijn en de kleine Mozes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium