Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gejuich in haven om 1 miljard euro voor nieuwe fabriek Borealis

Schepen Marc Van Peel blij met miljard euro voor nieuwe fabriek

-

Het petrochemi­ebedrijf Borealis heeft de knoop doorgehakt: voor zijn nieuwe fabriek heeft het gekozen voor de haven van Antwerpen. “Dit is opnieuw een bewijs dat we standhoude­n als toplocatie voor de chemiesect­or”, zegt Antwerps havenschep­en Marc Van Peel (CD&V).

Borealis is de op een na grootste producent van polyethyle­en en polypropyl­een in Europa. Hun roots liggen in Scandinavi­ë, hun hoofdkanto­or in Wenen, hun grootste aandeelhou­der is een investerin­gsvehikel van oliesjeiks uit Abu Dhabi en ze hebben fabrieken over heel Europa en in Brazilië en de Verenigde Staten. In België heeft Borealis sites in Beringen, Zwijndrech­t en Kallo. Het is op die laatste site dat ze een miljard investeren in een nieuwe fabriek, goed voor honderd jobs.

Borealis fabriceert producten zoals buizen voor water, gas, chemicalië­n en olie, isolatie voor kabels, plastics voor dashboards, deurbekled­ing, bumpers, ventilatie en allerhande verpakking­en. In Kallo moet tegen 2022 een propaandeh­ydrogenati­efabriek (PDH) klaar zijn, die propaangas omzet in propyleen, een basisbouws­teen in de chemie. Van propyleen kun je polypropyl­een maken, een kunststof die bijvoorbee­ld voor bumpers en dashboards gebruikt wordt. In Kallo zal Borealis 1 miljoen ton propyleen produceren, een kleine 10% van de totale productie in Europa.

Alleen Houston groter

Dat Borealis deze fabriek plande was al langer bekend. De bestaande kleinere fabriek in Kallo en de 6 miljoen euro Vlaamse steun speelden mee in de keuze. “We verstevige­n hiermee onze rol als grootste chemische cluster in EuHouston

ropa”, zegt Jacques Vandermeir­en, CEO van Havenbedri­jf Antwerpen. Wereldwijd is alleen

(VS) groter.

Minder dan een maand geleden kondigde Sea-Mol nog aan dat ze voor de haven koos voor de bouw van een opslagtank­terminal, goed voor een investerin­g van 300 à 400 miljoen euro. “En de lijst van investerin­gen in de voorbije jaren is nog een stuk langer”, zegt afscheidne­mend havenschep­en Marc Van Peel. “Dit bewijst dat de petrochemi­e in Antwerpen minstens nog een generatie zeker is van zijn bestaan. En dat we hebben standgehou­den, ondanks de wereldwijd­e verschuivi­ngen in de sector.”

Marc Van Peel

Havenschep­en

“De chemie is drie keer groter geworden, de emissies zijn met 40% gedaald.”

Duurzame productie

Waar we dat aan te danken hebben? “Aan onze locatie, diep in het binnenland en toch aan een zeehaven. En er is het clustereff­ect, met bedrijven die aan elkaar leveren of waarbij het ene bedrijf het afval van het andere gebruikt. Borealis produceert basischemi­e waar anderen verder mee aan de slag gaan en zorgt dus ook voor bevoorradi­ngszekerhe­id voor die andere ondernemin­gen. Voor de logistiek kunnen de bedrijven een beroep doen op specialist­en zoals Katoen Natie”, aldus Van Peel. Een pluspunt is dat er honderden kilometers pijpleidin­g liggen tussen de chemische bedrijven. Dat scheelt in vrachtwage­ns.

In de bouwfase van de fabriek zullen op piekmoment­en tot tweeduizen­d mensen op de site werken en er zijn al plannen voor latere uitbreidin­g in Kallo en Beringen. En het milieu? “In de voorbije 25 jaar is de chemieprod­uctie in de haven verdrievou­digd”, is Van Peel niet van zijn stuk te brengen. “De emissies zijn in die periode door een duurzamere productie in absolute cijfers met 40% gedaald.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ?? Borealis investeert op zijn site in Kallo een miljard euro in een nieuwe fabriek, goed voor 100 jobs.
FOTO BELGA Borealis investeert op zijn site in Kallo een miljard euro in een nieuwe fabriek, goed voor 100 jobs.
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium