Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mobiliteit in stad domineert debat over alle partijen heen

Mobiliteit domineert debat over partijgren­zen heen, al ziet politicolo­og Dave Sinardet verschille­n in visies

- PATRICK VAN DE PERRE

Dat de Antwerpena­ar vindt dat de mobiliteit er de jongste zes jaar niet op vooruit is gegaan, zal geen verrassing zijn. Dat is voor een flink deel te wijten aan de files en de aanhoudend­e werken. “Ook kiezers van N-VA zijn niet tevreden”, zegt Dave Sinardet.

De Antwerpse politicolo­og, verbonden aan de VUB, is niet echt verrast door dit resultaat. “Ik neem aan dat mensen die opnieuw op N-VA stemmen, maar toch vinden dat de mobiliteit en de bereikbaar­heid van de stad er niet op zijn verbeterd, vinden dat er geen beter alternatie­f is. De peiling vertelt ons immers niet wat mensen anders willen en hoe zij bereikbaar­heid precies invullen.”

In geen van de gestelde vragen die te maken hebben met mobiliteit is er een meerderhei­d te vinden, die vindt dat de situatie er beter op geworden is. “Ook niet als het gaat om de situatie op kruispunte­n. Hoewel daar duidelijk minder ergernis over is”, vervolgt Sinardet.

Andere houding

Dat het thema mobiliteit, en eigen ook luchtkwali­teit, niet meer van de agenda te branden is, is ook voor de Antwerpse politicolo­og duidelijk.

“Dat merk je ook aan de houding van N-VA. Bart De Wever is zes jaar geleden naar de kiezer getrokken met een pro-autoVolgen­s

Dave Sinardet Politicolo­og VUB “De toon van N-VA over mobiliteit is veranderd.”

beleid. Hij wilde toen komaf maken met wat hij ‘automobili­sten pesten’ noemde. Het valt op dat de toon van N-VA veranderd is, zeker de jongste jaren. Bart De Wever zet de auto niet aan de kant, maar er is duidelijk meer aandacht gekomen voor andere vormen van vervoer. Ook N-VA heeft begrepen dat niet alleen linkse partijen en hun kiezers meer autoluwe straten en infrastruc­tuur voor fietsers willen. Mobiliteit is de jongste jaren veel minder een ideologisc­h thema geworden.”

Of hier mee de deur wordt opengezet naar een samenwerki­ng tussen N-VA en Groen na de verkiezing­en, is voor Sinardet toch een iets te gemakkelij­ke conclusie.

“Er zijn nog veel andere thema’s, waarin beide partijen grondig van elkaar verschille­n. En ook op het vlak van mobiliteit is er nog steeds een kloof tussen Bart De Wever en Wouter Van Besien van Groen. Een verkeersci­rculatiepl­an, zoals dat in Gent is ingevoerd, zie ik N-VA niet goedkeuren. En dat is toch wat Groen ook in Antwerpen wil”, aldus de politicolo­og.

Sinardet is het water tussen N-VA enerzijds en Groen en sp.a anderzijds nog altijd groot. “Iedereen is ondertusse­n voorstande­r van park-and-rides. Maar dat is de discussie niet. De vraag is of je mensen wil verplichte­n om hun auto daar achter te laten zoals links wil, of dat je hen ertoe wil verleiden, om het met de woorden van de N-VA te zeggen.”

Een ander opvallend cijfer in de peiling is dat 42% van de mensen vindt dat huur- en koopwoning­en een stuk minder betaalbaar zijn geworden. “Dat is een thema waar PVDA en Groen fel op inzetten. Maar ook dit is geen uitsluiten­d links thema. Ook mensen die rechtser stemmen, worden steeds vaker geconfront­eerd met hoge woningprij­zen. Dat is een onderwerp dat niet langer meer kan worden genegeerd.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium