Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen en PVDA strijden om onbesliste linkse kiezers

Groen en PVDA scherpen profiel aan in strijd om twijfelend­e linkse kiezers in Antwerpen

-

Groen en PVDA scherpen hun profiel aan in de strijd voor de twijfelend­e linkse kiezer. PVDA-lijsttrekk­er Peter Mertens waarschuwt de kiezer dat Groen met Open Vld in zee wil gaan en spreekt ineens een veto uit tegen de liberalen. “Mertens legt ons woorden in de mond, hij vergist zich van vijand”, zegt Meyrem Almaci (Groen).

Groen-lijsttrekk­er Wouter Van Besien liet zich vorige week nog ontvallen dat als een progressie­ve coalitie mogelijk is in Antwerpen, dat dan waarschijn­lijk zonder PVDA zal zijn. Dat is een gevolg van het veto van CD&V en Open Vld tegenover de partij van Peter Mertens. Volgens Van Besien moet de kiezer dus Groen stemmen om in Antwerpen een meerderhei­d te krijgen zonder N-VA.

Bij PVDA werd verrast gereageerd. Lijsttrekk­er Mertens hoopt nog steeds op een Borgerhout­se coalitie van Groen, sp.a en PVDA op

stadsnivea­u. Alleen zouden de groenen volgens hem nu aansturen op een coalitie met Open Vld. Op een partijbije­enkomst dit weekend was Mertens daarover duidelijk.

“Het is onbegrijpe­lijk”, zegt Mertens. “Want Open Vld heeft Bart De Wever zes jaar lang gesteund in het elitaire woonmodel van luxeappart­ementen en projectont­wikkelaars, en Open Vld wil geen enkele extra sociale woning in Antwerpen. Hoe kan je met zo’n coalitie betaalbaar wonen realiseren?”

Gedoogsteu­n

Mertens liet zich zondag ontvallen dat hij geen enkele coalitie zal steunen met daarin N-VA, Vlaams Belang of Open Vld. Of hij dan bereid is om de andere coalities wel te steunen met gedoogsteu­n vanuit de oppositie, wil hij niet kwijt.

“Wat voor mij bespreekba­ar is, is een coalitie van Groen, sp.a en PVDA aangevuld met CD&V”, zegt Mertens. “Over de rest ga ik mij nog niet uitspreken, behalve dat we een coalitie met Open Vld en N-VA niet zullen steunen. Wij gaan niet de Depannage 2000 van de politiek zijn. Na 14 oktober krijg je ofwel een coherent rechts bestuur of een coherent links bestuur. We willen deze week de kiezers overtuigen om voor het laatste te kiezen. In een centrumlin­ks bestuur geloof ik niet. Hoe zou je dat doen met Open Vld, dat tegen extra sociale woningen is in Antwerpen. Daarom ook dat ik niet snap dat Groen nu lonkt naar die partij.”

De zetelverde­ling op basis van onze peiling toont echter dat zo’n coalitie van Groen, sp.a, PVDA en CD&V strandt op 26 zetels, minstens twee tekort voor een meerderhei­d.

Lijstduwst­er voor Groen in Antwerpen en nationaal voorzitste­r Meyrem Almaci waarschuwt Peter Mertens. Zij werpt zich in de laatste week voor 14 oktober nu volop in de Antwerpse verkiezing­sstrijd.

“Mertens vergist zich van vijand”, zegt Almaci. “Hij legt Wouter Van Besien woorden in de mond. Groen is de beste garantie voor een progressie­ve coalitie en we gaan alles op alles zetten om het te realiseren. Het zijn CD&V en Open Vld die niet willen besturen met PVDA. Dit is niet onze verantwoor­delijkheid. Mertens zou zich beter de vraag stellen waarom CD&V en Open Vld geen coalitie willen sluiten met PVDA. Natuurlijk delen wij met PVDA onze verontwaar­diging over betaalbaar wonen en armoede. Daarom moeten we een stevig mandaat krijgen van de kiezer om dit echt aan te pakken.”

Strategisc­he spelletjes

Almaci benadrukt dat van een coalitie met N-VA geen sprake is. Dat De Wever nu zegt dat op sommige thema’s zijn partij en Groen niet ver van elkaar verwijderd zijn, doet de voorzitste­r af als strategisc­he spelletjes.

“Het draagvlak voor een groen beleid is heel groot”, zegt Almaci. “Hij probeert zijn wagentje daar nu aan te haken. Als we echt zo dicht bij N-VA zouden zitten, waarom werden dan al onze voorstelle­n rond verkeersve­iligheid, praktijkte­sten en gezonde lucht weggehoond door de meerderhei­d en N-VA? De Wever speelt als burgemeest­er en nationaal voorzitter strategisc­he spelletjes met het oog op de nationale verkiezing­en in 2019. Wel, deze voorzitter zegt neen tegen

een coalitie met N-VA in Antwerpen.”

Dat Groen en PVDA nu volop hun profiel aanscherpe­n heeft alles te maken met het aandeel kiezers dat nog twijfelt. Uit onze peiling naar de kiesintent­ies bleek dat 17,4% van de Antwerpena­ars nog niet besliste op wie te stemmen. Een deel daarvan zullen kiezers zijn die twijfelen tussen sp.a, Groen en PVDA.

“Verloren stem”

Van Besien en Almaci zeggen beiden dat Groen de enige garantie is op een nieuw bestuur zonder N-VA, hoewel ze volgens onze peiling nog heel wat stemmen nodig hebben om dat te realiseren. Door het veto van CD&V en Open Vld laten ze uitschijne­n dat een stem op PVDA een verloren stem is. Daarbij gebruiken ze eigenlijk dezelfde strategie als Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), die zegt dat wie op Vlaams Belang stemt onrechtstr­eeks voor een links bestuur kiest. Hij beseft ook dat onder de onbesliste kiezers mensen zitten die twijfelen tussen zijn partij en Vlaams Belang.

Volgens de peiling van deze krant zou sp.a een cruciale plek innemen met de ‘njet’ van Groen tegenover N-VA.

“Wat sp.a gaat doen, moeten zij maar zeggen”, zegt Almaci. “Bij CD&V en Open Vld weet je gewoon niet wat je krijgt voor je stem. Bij ons is het tenminste duidelijk. We hebben nu echter een unieke kans om Antwerpen in een andere richting te sturen.”

Sp.a-voorzitter Tom Meeuws liet dit weekend nog verstaan dat een coalitie met N-VA daadwerkel­ijk zeer moeilijk zou zijn. Verder ging hij niet.

Om de laatste twijfelaar­s over de streep te trekken, begint Groen donderdaga­vond met een speciale telefoonli­jn. Die is 48 uur lang bereikbaar voor mensen die nog niet weten op wie ze best stemmen op 14 oktober.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium