Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op achterstan­d? Geen probleem

- GERT GYSEN

“Wij gaan Europa in.” De fans van Antwerp waren zaterdag wel héél euforisch in het slot van de wedstrijd op het veld van Eupen. Een beetje overmoedig na een al bij al moeizame zege tegen Eupen. Maar oké, dat is de Antwerpse aard. Het moet twintig jaar geleden zijn dat de Antwerpfan­s dat nog eens hebben kunnen zingen. Vorig jaar werd dat misschien ook links en rechts al eens aangeheven op Tribune 2, maar vandaag geloven ze het allemaal.

Niet alleen op de tribunes, ook op het veld. Het zelfbewust­zijn is bij Antwerp lang niet meer zo groot geweest als vandaag. Met hun uitspraken van zaterdag na de wedstrijd steken Jelle Van Damme – “geen Playoff 1 zou een teleurstel­ling zijn” – en Ivo Rodrigues – “we staan op onze plaats op die derde plek (die na de winst van Anderlecht een vierde plek is geworden)” hun ambities niet onder stoelen of banken.

Het is wat overmoedig om nu al te zingen dat Antwerp Europa in gaat. Maar ik begrijp waar het vandaan komt. Antwerp staat na tien speeldagen comfortabe­l in de top zes. En vaste lezers van deze rubriek weten intussen dat we vinden dat er dit seizoen ook veel meer reden is om te geloven dat Antwerp nu ook echt zal meedoen voor de Europese plaatsen. Maar niet alleen in het spel zijn er stappen vooruit gezet. Ook mentaal. Antwerp slaagt er sinds dit seizoen ook in om punten te pakken in wedstrijde­n waarin het op achterstan­d komt. Eupen, Gent, Anderlecht, Club Brugge. Antwerp slaagde er al vier keer in om punten te pakken na een achterstan­d. Vorig seizoen lukte dat in veertig wedstrijde­n slechts zes keer. Toen was het vrij simpel voor Antwerp. Als het op voorsprong kwam, was het voor elke ploeg enorm moeilijk om nog langszij te komen, gewoon door de verdedigen­de onverzette­lijkheid. Maar het gebrek aan voetballen­d vermogen betekende toen ook dat een achterstan­d o zo moeilijk om te buigen was. Nu lukt dat wel. En dus zal Antwerp op die manier meer punten pakken dan vorig jaar, toen het slechts op een haar na Playoff 1 miste.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium