Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Door het oog van de naald

WK-leider Thierry Neuville zwaar in de fout in Wales, maar gevolgen blijven beperkt

- GERT VERMERSCH

Met een vijfde plaats in de Rally van Wales behoudt Thierry Neuville de leiding in de tussenstan­d voor het WK rally. De Oostkanton­ner ziet zo zijn voorsprong op regerend wereldkamp­ioen Sébastien Ogier slinken tot zeven punten. Maar het had veel erger kunnen aflopen voor Neuville.

Zaterdagoc­htend, de eerste doortocht van de beruchte proef van Sweet Lamb Hafren. Op de gladde Welshe boswegen belandt Neuville met de achterkant van zijn Hyundai in de gracht. Vijftig seconden gaan verloren, de Oostkanton­ner zakt van plaats twee naar plaats acht. Virtueel is hij ook de leiderspla­ats in het wereldkamp­ioenschap kwijt, want Toyotarijd­er Ott Tänak lijkt goed op weg naar een vierde opeenvolge­nde overwinnin­g. Een rampscenar­io dus. “Het is allicht mijn eerste echt grote fout van het seizoen”, analyseert Neuville wat later. “Ze dreigt grote gevolgen te hebben.”

Zijn Hyundai lijkt in de modder van Wales immers minder competitie­f dan de wagens van de concurrent­ie. Neuville slaagt er niet meer in om een vuist te maken, zakt zelfs even naar de negende plaats. Tot de chronorit van Sweet Lamb 's namiddags een tweede keer moet worden afgewerkt. Nu is het aan Tänak om de pechduivel op bezoek te krijgen. De Est beschadigt de radiator van zijn Yaris WRC en moet meteen naar de kant. Neuville moet zijn uiterste best doen om de opluchting te verbergen.

“Dit hoort bij de sport”, klinkt het. “In Turkije werd ik het slachtoffe­r van pech, hier is het de beurt aan Ott.”

Top drie binnen 21 punten

Niet dat Neuville door de opgave van Tänka zijn schaapjes helemaal op het droge had. Er was immers nog Sébastien Ogier. Diens laatste zege dateert al van begin april en de Fransman was vast van plan om deze buitenkans met beide handen te grijpen. Even leek vierde hond Jari-Matti Latvala daar nog een stokje voor te steken, maar Ogier klopte de Fin uiteindeli­jk met tien seconden. Dankzij een hele sterke slotdag klom Neuville nog op naar de vijfde plaats, waardoor hij in de WK-tussenstan­d nog zeven punten voorsprong overhoudt op Ogier. Tänak volgt op 21 punten. In de twee resterende manches, in Catalonië en Australië, zijn er nog maximaal zestig te verdienen.

“De beslissing in dit kampioensc­hap valt pas in de laatste klassement­sproef van de laatste rally”, stelde Neuville. “Ik had uiteraard meer voorsprong willen hebben, maar we hebben het nog helemaal in eigen handen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Honderden toeschouwe­rs volgen de doortocht van Thierry Neuville.
FOTO PHOTO NEWS Honderden toeschouwe­rs volgen de doortocht van Thierry Neuville.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium