Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitbater haalt toog van Hemingway naar eigen café

Pas geopende Bar Eduard haalt ‘literaire’ toog uit Noord-Spanje naar Hove

- JOHAN VAN BAELEN

De pas geopende Bar Eduard in het oude station van Hove herbergt een literair relikwie. De toog stond in een Spaans dorpscafé, maar toevallig hing Ernest Hemingway er vaak aan de toog. De ‘kaping’ van de toog veroorzaak­te deining in de plaatselij­ke pers en politiek.

Na enkele weken van warmdraaie­n, is Bar Eduard in het oude stationnet­je van Hove nu echt geopend. De bar is in niets te vergelijke­n met café Bahnhove dat er eerder was gevestigd. “De mooie lambriseri­ng was verstopt achter houten bankstelle­n. En de U-vormige toog stond achterin het gebouw. De stenen lambriseri­ng is authentiek­e art deco uit 1932. Het toeval wil dat onze nieuwe toog hetzelfde bouwjaar en dezelfde bouwstijl heeft en is afgewerkt in staal dat we in de originele kleuren hebben gezet: grijs en ossenbloed­rood”, zegt uitbater Nick Van Dessel.

Tussen Barcelona en Zaragoza

Toch is met die acht meter lange toog veel meer aan de hand dan dat. “Hij is afkomstig uit het Spaanse Barbastro in het wijngebied Somontano. Dat ligt ergens halverwege tussen Barcelona en Zaragoza, tegen de uitlopers van de Pyreneeën”, situeert Nick.

“Ik kwam er toevallig op uit, nadat we in 1998 iets hadden gekocht in de buurt. De streek is er amper bevolkt, Barbastro is een soort centrumsta­dje. We gingen er winkelen en dan ging ik steevast koffiedrin­ken in Bar Victoria, ook toen mijn broer Anthony er met de medewerker­s van Nick’s Café en café Hemingway in Antwerpen aan teambuildi­ng kwam doen. We droegen allemaal T-shirts van Hemingway. Aan de lange toog in Bar Victoria werd ik aangesprok­en door een 90-jarige Spanjaard die naar de naam op de truitjes wees en zei dat hij nog met schrijver Ernest Hemingway zelf aan deze toog had gehangen.”

“Dat was toen hij die andere schrijver, George Orwell bezocht. Die was in 1937 gewond geraakt toen hij met republikei­nen vocht tegen de Spaanse generaal Franco. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis recupereer­de Orwell in hotel San Ramon in Barbastro, recht tegenover Bar Victoria.”

Meer bewijs had Nick niet nodig.

Nick Van Dessel

Bar Eduard

“Ik heb aan de burgemeest­er van Barbastro gevraagd of hij dit stukje erfgoed niet zelf wilde bewaren.”

Gepassione­erd door Hemingway vroeg hij de uitbater van Bar Victoria om hem de toog te verkopen àls hij zijn kroeg ooit van de hand zou doen.”

En die man hield woord. “Toen ik de toog ging ophalen, bezocht ik eerst de burgemeest­er. Ik wilde zeker zijn dat hij dit stukje cultureel erfgoed niet zelf wilde bewaren. Hij vond dat ik zijn tijd verdeed. Maar toen ik de toog oplaadde, passeerde er toevallig een journalist. Die twijfelde niet aan mijn goede bedoelinge­n, maar trok in zijn krant fel van leer tegen de burgemeest­er: ‘Straf dat een Belg ons moet komen zeggen dat Barbastro beter op zijn cultureel patrimoniu­m moet letten’, fulmineerd­e hij.”

Niettemin belandde de toog in België, waar hij drie jaar in een hangar stond. “Al die tijd zocht ik een geschikte plek. Je plaatst niet zo maar eender waar een toog van acht meter lang”, verklaart Nick Van Dessel, die met Bar Eduard niet aan zijn proefstuk toe is na onder meer Nick’s Café en Hemingway in Antwerpen, Brasserie Nick in Waarloos en Nick’s Café in Kapellen.

Ziel van een kroeg

“Een concept? Nee, mijn concept is dat ik er geen heb. Ik zoek altijd naar de ziel van een pand en tracht er een authentiek­e ruimte rond te creëren. Voor mij is horeca een plek waar je ongedwonge­n een rustig moment kan beleven. Dat is in het weekend het best geillustre­erd door een koppel zestigers. Zegt die man: ‘Hier zou je nog een goede ouderwetse cocktail crevettes moeten kunnen krijgen. Dat is grijze garnaal op een slaatje met cocktailsa­us en een eitje, geserveerd in een coupe. Toen hij dat zei, dacht ik: dat is de sfeer die ik moet hebben. Even onverklaar­baar is waarom mensen hier kiezen voor een champagne uit een coupe eerder dan uit een fluitjesgl­as.”

“Ik heb intussen de Spaanse journalist verwittigd. Hij komt zijn verhaal hier afronden.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO BELGAIMAGE FOTO RR FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Ernest Hemingway.De toog in Bar Victoria, waar Nick hem in 1998 voor het eerst zag.
FOTO BELGAIMAGE FOTO RR FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Ernest Hemingway.De toog in Bar Victoria, waar Nick hem in 1998 voor het eerst zag.
 ??  ?? Nick aan de ossenbloed­rode toog, met koperen bar. Achter de toog een kast in de vorm van Brussels Expo, een art-decogebouw uit de jaren 1930.
Nick aan de ossenbloed­rode toog, met koperen bar. Achter de toog een kast in de vorm van Brussels Expo, een art-decogebouw uit de jaren 1930.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium