Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klimaatver­andering: Antwerpen onder water

-

Koraalriff­en en poolijs dreigen onherroepe­lijk verloren te gaan, maar twijfel niet: klimaatver­andering is geen vervan-mijn-bedshow. In België zal het weer intenser worden, waarschuwe­n klimatolog­en. We gaan ons de voorbije zomer, met twee hittegolve­n en langdurige droogte, herinneren als een koele editie.

“We zullen te maken krijgen met meer extremen. De kans op intense hitte en droogte, zoals we deze zomer hebben ervaren, neemt alleen maar toe”, vertelt klimatoloo­g Nicole Van Lipzig (KU Leuven). Zij werkte mee aan een rapport van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) dat de grootste uitdaginge­n voor deze eeuw opsomt. Dat zijn hitte, droogte, overstromi­ngen en de stijging van de zeespiegel. “We hebben het deze zomer aan den lijve ondervonde­n”, zegt Van Lipzig. Ze hoopt dat het een wakeupcall was. “Dit is het begin. Er staat ons nog meer te wachten.”

Vandaag hebben we gemiddeld vier hittegolfd­agen per jaar. Als de wereldwijd­e temperatuu­r boven de 3 graden stijgt, dan kan dat tegen eind deze eeuw oplopen tot liefst vijftig hittegolfd­agen per jaar. De voorbije zomer was er voor het eerst aandacht voor een dreigend watertekor­t. “We denken dat er genoeg water is, maar dat is niet zo. Wij zijn kwetsbaar en niet goed voorbereid”, vertelde professor waterbouwk­unde Patrick Willems (KU Leuven). Vandaag telt Vlaanderen gemiddeld 172 droge dagen in een jaar. In 2100 kan dat, in het meest extreme scenario, oplopen tot 236 dagen.

Wateroverl­ast

Niet alleen de droogte wordt extremer. We krijgen ook vaker, hoe contradict­orisch dat ook mag klinken, te maken met wateroverl­ast. Als we niet ingrijpen, dan dreigen volgens de VMM gebieden die nu zelden overstrome­n eens om de tien jaar met wateroverl­ast te kampen. Onze winters worden natter en we krijgen meer hevige zomeronwed­ers.

Door het smelten van het poolijs dreigen onze kustgebied­en en delen van Antwerpen onder te lopen

(zie kaart). Natte voeten krijgen we in Oostende en Brugge niet per se. December vorig jaar is gestart met het ‘Complex Project Kustvisie’. Dat moet onze kust voorbereid­en op 2100. Het departemen­t Maritieme Toegang houdt daarbij, net als Nederland, rekening met een stijging van twee meter. “Maar in 2100 houdt het niet op”, waarschuwt klimatoloo­g Jean-Pascal Van Ypersele (UCL). “De zeespiegel blijft stijgen en zal dat dramatisch­er doen bij 2 graden dan bij 1,5. Tegen 2500 acht de VN een stijging van 6,5 meter mogelijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium