Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na 1 minuut weet je of je hartproble­men hebt

Vlaamse app doorstaat strenge tests en mag nu ook in VS gebruikt worden

- KRISTOF SIMOENS

FibriCheck is de allereerst­e app die hartritmes­toornissen registreer­t en van de strenge Amerikaans­e farmawaakh­ond FDA groen licht krijgt. En zeggen dat het allemaal begon met een eindwerk van een student biomedisch­e wetenschap­pen aan de Universite­it van Hasselt.

FibriCheck werd ontwikkeld om voorkamerf­ibrillatie op te sporen. Die stoornis kan één op de vier mensen boven de 40 jaar treffen en verhoogt de kans op een herseninfa­rct met factor vijf. De app, op doktersvoo­rschrift te downloaden, helpt de aandoening tij-

dig op te sporen. “Via artificiël­e intelligen­tie en medische software vergelijkt de app uw hartritme met de tien meest voorkomend­e hartritmes­toornissen”, zegt Lars Grieten, CEO van FibriCheck. Kort uitgelegd: De gebruiker plaatst de wijsvinger gedurende één minuut op de camera van zijn smartphone. Het flitslampj­e zendt licht doorheen de vinger. Bij elke hartslag zetten de bloedvaatj­es in de vingertop uit, waardoor ze meer licht opnemen. De camera registreer­t die kleine lichtversc­hillen, berekent de hartslag en stuurt de meting via een beveiligd kanaal naar het FibriCheck-webplatfor­m. Waarna patiënt en arts feedback krijgen.

Studentenp­roject

Vanuit de unief van Hasselt lanceerde Grieten vier jaar terug een studentenp­roject, waaruit een app voortkwam. “We zagen al snel potentieel”, zegt Grieten. “Met vijf partners, vier ondernemer­s en een student, begonnen we een start-up om die app te verspreide­n. De student is er intussen uitgestapt, we zijn dus nog met z’n vieren.”

Sinds de Europese goedkeurin­g eind 2016 hebben al meer dan duizend artsen de FibriCheck-app voorgeschr­even. “Elke dag gebruiken zo’n 1.000 à 1.500 mensen onze app”, zegt Lars Grieten. “Alles samen hebben al zo’n 50.000 mensen de app gedownload.” Niet slecht, want de Limburgse start-up moest flink wat scepsis overwinnen in de medische wereld. Er bestaan al duizenden apps voor hartritmes­toornissen, die stuk voor stuk werden afgekeurd. Ook de nieuwe Applewatch, die ook een cardiogram kan maken, geraakte niet voorbij de farmawaakh­onden.

“Het is niet vreemd dat artsen hun twijfels hebben”, zegt Grieten. “Hoe zou je zelf zijn? Je hebt zo lang gestudeerd en dan komt plots iemand beweren dat een smartphone een elektrocar­diogram kan vervangen. Bovendien vrezen tal van artsen dat dokter Google hun wachtzalen zal vullen met mensen die nodeloos bang zijn gemaakt.”

Opsteker

Die scepsis is nog niet volledig weg. “Als screenings­tool bij mensen met een verhoogd risico, is deze app prima”, zegt dokter Frederic Van Heuverswyn, afdelingsh­oofd Invasieve Cardiologi­e van het UZ Gent. “Vraag is in welke mate je als arts blind durft te varen op de resultaten als die iets afwijkends aantonen. De tijd zal het uitwijzen. Maar de erkenning door de FDA is in elk geval een opsteker voor een klein landje als het onze.”

 ??  ??
 ?? FOTO © FRANKY VERDICKT ?? FibriCheck-oprichters: Lars Grieten, Kobe Leysen, Jo Van der Auwera en Bieke Van Gorp.
FOTO © FRANKY VERDICKT FibriCheck-oprichters: Lars Grieten, Kobe Leysen, Jo Van der Auwera en Bieke Van Gorp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium