Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Geyter alweer weg bij Lotto Soudal

- (wvo)

Paul De Geyter (56) is niet langer de grote baas van Lotto Soudal. Officieel heet het dat de wielerploe­g en zijn CEO “in onderling overleg” afscheid genomen hebben van mekaar. Maar dat De Geyter het voorbije jaar nooit helemaal aanvaard werd binnen Lotto Soudal, enkele sportieve missers liet optekenen en er niet in slaagde extra sponsoring binnen te rijven, zal ongetwijfe­ld een grote rol gespeeld hebben.

Met het vertrek van De Geyter komt al na dertien maanden een einde aan wat van bij het begin een merkwaardi­ge combinatie was. De Geyter had eerder zijn carrière opgebouwd als rennersmak­elaar, met Tom Boonen als grootste klant. Toen Lotto Soudal in zijn zoektocht naar een nieuwe CEO bij hem terechtkwa­m, zorgde dat dan al voor de nodige bedenkinge­n. De Geyter had in onderhande­lingen altijd aan de kant van de renner gestaan, plots moest hij in het belang van een wielerploe­g gaan denken. Kon hij dat wel? En: had hij überhaupt genoeg feeling met de wielerwere­ld om deze taak rond te krijgen?

Gisteren volgde het antwoord: neen dus. Van bij het begin was de rol van De Geyter binnen de ploeg niet onomstrede­n. Met Sergeant als sportief manager en geroutinee­rde lui als Frison, Leysen en Aerts als ploegleide­rs stond er al een raamwerk binnen Lotto Soudal. De Geyter heeft binnen dat kader nooit helemaal zijn plaats kunnen afdwingen. Laat staan dat hij zijn stempel kon drukken. Nadat hij op 1 september 2017 aan het roer was komen te staan, heeft hij amper twee keer echt een zichtbare beslissing doorgedruk­t. Eerst door Tom Boonen als ambassadeu­r en sportief adviseur van de ploeg te benoemen en meer recent door bondscoach Kevin De Weert als performanc­e manager te benoemen. Maar zowel Boonen als De Weert waren vroegere poulains van De Geyter en van Boonen is het meer dan een half jaar later nog altijd niet duidelijk wat hij precies voor Lotto Soudal doet. Het maakte de sluimerend­e kritiek op De Geyter alleen maar groter.

Sneu voor De Weert

Vooral omdat er ook vragen rezen bij zijn sportief beleid. Als CEO had hij het laatste woord bij de onderhande­lingen met renners. Maar ook daar toonde De Geyter zich het jongste jaar niet meteen de handigste. Wout van Aert was een prioriteit voor de Nationale Loterij en mits een iets slimmere aanpak zou zijn komst zeker haalbaar geweest zijn. Maar De Geyter treuzelde te lang en liet Van Aert door de vingers glippen. Tot ergernis van velen. Net zoals zijn aanpak in het dossier-Greipel niet van veel doortasten­dheid getuigde. Gentleman Greipel is bijzonder geliefd binnen de ploeg, maar toen de Duitser zijn contract zag aflopen, deed De Geyter hem eerst een armzalig voorstel, waardoor de Duitser in zijn eer gekrenkt was. Zelfs door de renners die aanvankeli­jk wel een goede band hadden met De Geyter werd dat hem zeer kwalijk genomen. De Duitser besliste uiteindeli­jk zelf op te stappen. De Geyter raakte er steeds meer geïsoleerd door. Maar vooral: het zorgde ook in de bestuurska­mer voor wrevel. Helemaal omdat het de initiële taak van De Geyter was om als CEO ook nieuwe inkomsten – lees: nieuwe sponsors – te vinden voor de wielerploe­g. Maar ook daar stond De Geyter na dertien maanden nog zo goed als nergens. Reden genoeg om gisteren “in onderling overleg” uit mekaar te gaan. Al zal vooral één man daar niet gelukkig om zijn: het was op uitdrukkel­ijk verzoek van De Geyter dat De Weert de stap naar Lotto Soudal zette. Dat zijn grote promotor nu plots weg is, zal De Weert niet ingecalcul­eerd hebben. Het maakt zijn intrede bij Lotto Soudal er niet makkelijke­r op.

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ??
FOTO FRANK BAHNMULLER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium