Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel woningen, weinig transparan­tie”

Wijkcomité Lindenhoek roept gemeentera­ad ter verantwoor­ding over omstreden masterplan

- JAN AUMAN

De Lindenstra­at staat op z’n kop. Pas nu dringt goed door dat de gemeente naast nieuwe Chirolokal­en ook in 44 bijkomende sociale woningen, een ruime gemeenscha­pszaal en zestig bovengrond­se parkeerpla­atsen voorziet in het smalle straatje. “Dit kan deze buurt niet aan”, slaakt Petra Vertenten van het buurtcomit­é Lindenhoek een noodkreet.

Petra Vertenten wil vooral niet gezegd hebben dat zij en de rest van het buurtcomit­é tegen Chiro Giedo gekant zouden zijn. “Ik ben directeur van een grote middelbare school (het Sint-Michielsco­llege

in Brasschaat, red.) en schat jongeren en jeugdbeweg­ingen hoog in”, benadrukt ze. “Die spelende kinderen storen ons niet. Logisch en maar goed ook dat Chiro Giedo degelijke nieuwe huisvestin­g krijgt. Maar de plannen die deze gemeente tot verrassing van iedereen hier uitvoering­sklaar heeft liggen, gaan veel verder.”

Waarover gaat het? In 2006 verwierf de gemeente van kerkfabrie­k Sint-Guibertus de erfpacht over een bijna 2 hectare groot gebied tussen de Lindenstra­at en de Kwekerijst­raat. Dat bestaat uit een speelweide met daarrond de onderkomen lokalen van de Chiro, een half verharde parking, een skateparkj­e en nog wat aftandse gebouwen.

De gemeente zag haar kans schoon om orde te scheppen in dit gebied midden in het dorpscentr­um en meteen een aantal andere langer bestaande noden te lenigen. Eind 2015 al werden door de gemeentera­ad eenparig de krachtlijn­en vastgelegd in een ruimtelijk uitvoering­splan. Een jaar later volgde de goedkeurin­g van het masterplan. Het is nu wachten op de eerste bouwaanvra­gen.

Tijdens de openbare onderzoeke­n kwamen nauwelijks bezwaarsch­riften binnen. Maar de vraag is of iedereen toen wel goed geïnformee­rd werd. Petra Vertenten en Jan De Vrij, de voorzitter van het buurtcomit­é Lindenhoek, vinden alvast van niet. “De communicat­ie liep mank”, aldus Vertenten. “Pas bij een infovergad­ering dit voorjaar over de bouw van de Chirolokal­en werd voor iedereen duidelijk wat ons allemaal te wachten staat. Men heeft onvoldoend­e open kaart gespeeld. An- ders was er al veel vroeger protest ontstaan. Dit is al een woonbuurt, maar dat lijken de politici niet te beseffen.”

Inhoudelij­k komt de kritiek van Lindenhoek erop neer dat de gemeente te veel wil halen uit deze beperkte ruimte. Petra Vertenten: “Er staan nu al elf sociale woningen. Men wil maatschapp­ij De Voorkempen er nog 44 laten bijbouwen. Die woningen zullen nog meer verkeer aantrekken in dit al verzadigde straatje.”

Lindenhoek vindt ook de publieke parking voor zestig voertuigen veel te groot en stelt zich vragen over de ‘polyvalent­e zaal’, waar tot tweehonder­d mensen kunnen deelnemen aan feesten. “We zitten met heel veel vragen”, aldus Petra Vertenten. “Die zullen we voorleggen aan de lijsttrekk­ers van alle aan de verkiezing­en deelnemend­e partijen.”

Of hier amper enkele dagen voor de verkiezing­en geen sprake is van het onder druk zetten van de lokale bestuurder­s? “Dat vinden wij niet”, zegt Vertenten. “Als de info niet spontaan tot bij ons komt, moeten we ze zelf halen.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Petra Vertenten met echtgenoot Dirk Broddin van het buurtcomit­é Lindenpark op hun terras, met op de achtergron­d het te ontwikkele­n Lindenpark met onder meer de Chirolokal­en.
FOTO JAN AUMAN Petra Vertenten met echtgenoot Dirk Broddin van het buurtcomit­é Lindenpark op hun terras, met op de achtergron­d het te ontwikkele­n Lindenpark met onder meer de Chirolokal­en.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Dat Chiro Giedo (voorheen Chiro Gieke) nieuwe lokalen verdient, betwist ook het buurtcomit­é Lindenhoek niet.
FOTO JAN AUMAN Dat Chiro Giedo (voorheen Chiro Gieke) nieuwe lokalen verdient, betwist ook het buurtcomit­é Lindenhoek niet.
 ?? FOTO BRUT ARCHITECTU­RE & URBAN DESIGN ?? Een impressie van de nieuwe woningen, de zaal en de grote groene speelweide.
FOTO BRUT ARCHITECTU­RE & URBAN DESIGN Een impressie van de nieuwe woningen, de zaal en de grote groene speelweide.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium