Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gevonden man in brandende auto is Franse drugsbaron

Alles wijst op afrekening in drugsmilie­u, slachtoffe­r is Mourad ‘De Generaal’ Kharbouch

- SAM REYNTJENS

De man die vorige week vermoord aangetroff­en werd in een Opel Corsa op een parking aan het Eilandje is een beruchte Franse drugscrimi­neel. Mourad Kharbouch, alias ‘De Generaal’, uit Duinkerke werd in het verleden al meerdere keren veroordeel­d. Hij zat tien jaar in de cel.

Alles wijst erop dat de moord op de parking in de Sloepenweg op het Antwerpse Eilandje een afrekening in het drugsmilie­u was. Het eerst nog onbekende slachtoffe­r werd ondertusse­n geïdentifi­ceerd. Het blijkt om een bekende Franse drugscrimi­neel te gaan. Zo meldde de Noord-Franse krant La Voix Du Nord en bevestigen verschille­nde bronnen.

Mourad Kharbouch was 33 en afkomstig uit de Franse havenstad Duinkerke. Bijgenaamd De Generaal verdiende Kharbouch al sinds het begin van deze eeuw zijn strepen in het drugsmilie­u.

In 2004 werd hij in Spanje nog opgepakt met 28 kilogram hasj. In hetzelfde jaar werd in zijn wijk een grote bende dealers opgepakt. Het vermeende kopstuk was de toen amper 20 jaar oude Mourad Kharbouch, toen al had hij de bijnaam De Generaal ‘verdiend’.

België

Terwijl zijn bende in de beklaagden­bank zat, was De Generaal de grens over gevlucht. Hij hield zich op in België terwijl een Franse rechter hem tot vier jaar cel veroordeel­de.

In 2006 zat de bende van De Generaal opnieuw op de strafbank. Veertien leden, onder wie heel wat familie van Mourad, moesten zich verantwoor­den voor drugshande­l. Nog steeds op de vlucht werd Generaal Mourad Kharbouch veroordeel­d tot zes jaar cel. Hij zou uiteindeli­jk door de Belgische politie opgepakt worden in het Brusselse, werd netjes bij de Fransen afgeleverd en zat zijn celstraf van tien jaar volledig uit.

Entourage ondervraag­d

Volgens La Voix Du Nord verdween Kharbouch na zijn vrijlating onder de radar. Tot zijn lichaam vorige week woensdagna­cht op de parking in de Sloepenweg aangetroff­en werd. De Generaal vertoonde schotwonde­n, was in een tapijt gewikkeld en de moordenaar(s) had(den) geprobeerd de auto waarin het lichaam lag in brand te steken. De eigenaar van die auto, ook een Duinkerken­aar, zou de afgelopen week volgens de Franse krant ook opgepakt zijn. Dat wordt in Antwerpen evenwel niet bevestigd.

Wel zijn de speurders van de moordbriga­de volop bezig met het ondervrage­n van mensen uit de familie en de entourage van het slachtoffe­r. Zo proberen ze uit te zoeken wat het exacte motief voor de moord was. Een conflict in het drugsmilie­u wordt nu wel als erg plausibel gezien.

 ?? FOTO BFM ?? Mensen van het labo onderzoeke­n de auto waarin het lichaam gevonden werd. Het lichaam zelf ligt onder een doek op de grond.
FOTO BFM Mensen van het labo onderzoeke­n de auto waarin het lichaam gevonden werd. Het lichaam zelf ligt onder een doek op de grond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium