Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luchthaven krijgt opnieuw 4 miljoen subsidie

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) pompt opnieuw 4 miljoen euro in vliegveld

- CHRISTOF WILLOCX

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de luchthaven van Deurne jaarlijks zo’n 4 miljoen euro subsidies blijven geven. Hij is niet onder de indruk van de kritiek van Groen, sp.a en het burgerplat­form Vliegerple­in. “De luchthaven wordt steeds rendabeler”, zegt Weyts.

Moet de luchthaven van Deurne blijven bestaan? Niet iedereen is daarvan overtuigd.

Groen wil de luchthaven zo snel mogelijk sluiten. Sp.a wil een sluiting tegen 2030. Het burgerplat­form Vliegerple­in, dat een geschatte achterban van een kleine vierhonder­d mensen heeft, vindt het schandalig dat de Vlaamse belastingb­etaler jaarlijks om en bij de 4 miljoen euro stopt in een verlieslat­ende luchthaven.

De luchthaven van Deurne heeft in 2016 en 2017 wel winst gemaakt. Daardoor is het historisch­e verlies in twee jaar tijd gehalveerd tot 492.413 euro. Maar dat verlies is dus wel nog steeds aanzienlij­k.

Waarom stopt u geld in een verlieslat­ende luchthaven?

BEN WEYTS: “In 2014 heeft de Franse maatschapp­ij Egis de uitbating van de luchthaven overgenome­n. Sindsdien is het aantal passagiers op de luchthaven sterk toegenomen. Voor 2014 stopte de Vlaamse regering ook veel geld in de luchthaven, maar kreeg ze er weinig van terug. Vandaag stoppen we er veel geld in, maar krijgen we meer terug. De luchthaven wordt steeds rendabeler. Het aantal passagiers stijgt en het historisch­e verlies verkleint.”

Een jaarlijkse subsidie van om en bij de 4 miljoen euro in Deurne is wel heel veel geld.

“Ja, maar we krijgen daar economisch iets voor terug. Als ik de cijfers van de Nationale Bank actualisee­r naar dit jaar, kan ik stellen dat er vandaag 1.100 mensen direct of indirect door de luchthaven van Deurne worden tewerkgest­eld. Bovendien heeft een zakenstad als Antwerpen een luchthaven nodig. Dat is belangrijk voor de uitstralin­g van de stad. Het feit dat het aantal passagiers stijgt, bewijst ook dat er nood is aan een luchthaven in Antwerpen.”

Moet een luchthaven niet op eigen benen kunnen staan?

“Tja, als ik alleen initiatiev­en mag subsidiëre­n die rendabel zijn, moet ik stoppen met de financieri­ng van vervoersma­atschappij De Lijn. En de binnenvaar­t zou dan ook geen overheidsg­eld meer mogen krijgen. We mogen dus niet enkel rekening houden met de rentabilit­eit van een bedrijf. Er moet natuurlijk wel progressie in de winstgeven­dheid van de luchthaven van Deurne zitten. Zolang de rendabilit­eit blijft verbeteren, zal ik de luchthaven blijven subsidiëre­n.”

Met een subsidie voor de luchthaven stimuleert u wel milieuverv­uiling.

“Het is niet omdat ik de luchthaven sluit, dat die passagiers allemaal thuis gaan blijven. Mensen zullen met het vliegtuig op reis blijven gaan.”

Europa heeft de subsidies die de Vlaamse regering aan de luchthaven geeft, nog steeds niet goedgekeur­d. Die situatie sleept nu al vier jaar aan. Het is zelfs onduidelij­k of Europa zijn goedkeurin­g moet geven of niet.

“Wij spelen het spel zoals het hoort. Sinds 2015 zijn we in overleg met de Europese ambtenaren over dit dossier. We kiezen voor een systeem van ‘prenotific­atie’, omdat we dan achteraf nog iets aan ons dossier kunnen veranderen als het niet helemaal in orde zou zijn. Als we voor notificati­e zouden kiezen, kunnen we niets meer aan ons dossier veranderen.”

“Ik kan er niets aan doen dat deze zaak zolang aansleept. We hebben de kaarten niet in handen. Maar ik stel wel vast dat Europa niet onmiddelli­jk protest aantekent tegen onze constructi­e. Er is voor Europa dus duidelijk geen direct gevaar voor oneerlijke concurrent­ie.”

Ben Weyts (N-VA)

Vlaams minister van Mobiliteit

“Als ik alleen rendabele initiatiev­en mag subsidiëre­n, moet ik stoppen met de financieri­ng van De Lijn. En de binnenvaar­t zou dan ook geen overheidsg­eld meer mogen krijgen.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De luchthaven in Deurne: van Groen, sp.a en Vliegerple­in mag ze verdwijnen, maar minister Weyts blijft erin geloven.
FOTO WALTER SAENEN De luchthaven in Deurne: van Groen, sp.a en Vliegerple­in mag ze verdwijnen, maar minister Weyts blijft erin geloven.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium