Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Door brand getroffen familie met vijf kinderen krijgt zakken speelgoed

Oproep van jonge moeder om spullen in te zamelen voor familie met vijf kinderen is groot succes

- JAN AUMAN

Omdat haar eigen moederhart bloedde bij het nieuws over de brand in Wommelgem, die vrijdag een gezin met vijf jonge kinderen dakloos maakte, zette Vicky Van Rompaey (33) uit Borsbeek op haar eentje een solidarite­itsactie op het getouw. “Wommelgem en Borsbeek laten zich echt van hun warmste kant zien.”

In een woning in de Sint-Damiaanstr­aat, in het centrum van Wommelgem, ontstond vrijdag in de vooravond een brand. Drie jonge kinderen waren even alleen achtergebl­even omdat de moeder met hun zus naar de bushalte om de hoek gewandeld was. De vlammen sloegen uit de ramen en de rookpluim was van kilometers ver te zien. De brandweer kwam snel ter plaatse en kon de jongste bewoners evacueren.

“Uit voorzorg kregen ze zuurstof toegediend en werden ze naar het ziekenhuis gebracht, maar ze mankeren gelukkig niks”, vertelt Vicky Van Rompaey. “Nog dezelfde avond konden ze terug naar huis. Nu ja, er was geen huis meer, want dat raakte te zwaar beschadigd. Vooral de achterkant kreeg het zwaar te verduren.”

Vicky, zelf mama van drie kindjes, is goed op de hoogte. Dat komt niet alleen omdat ze het nieuws van dichtbij opvolgt. “Het gezin woonde in het huis van mijn vriend Ben”, vertelt de jonge vrouw. “Hij verhuurde de woning en was in de buurt toen de brand ontstond. Hij heeft me meteen verwittigd. Want uitgereken­d binnen enkele weken zouden wij zelf in dat huis in de Sint-Damiaanstr­aat gaan samenwonen. Dat gaat voorlopig dus niet door. De schade is aanzienlij­k, maar herstel is mogelijk.”

Een lelijke streep door de rekening van het stel, maar toch gingen de gedachten van Vicky meteen naar het getroffen gezin: een Nederlands koppel van Marokkaans­e origine met vijf kinderen dat al meerdere jaren in Wommelgem woont en er zich thuis voelt. De kinderen gaan naar de vlakbij gelegen Sint-Johannasch­ool.

“Hoe erg: alle kleren en speelgoed van de kinderen zijn total loss”, krijgt Vicky het moeilijk wanneer ze het vertelt. “Alles stond op de bovenverdi­eping en werd vernield. Ik plaatste diezelfde avond nog een oproep om spullen in te zamelen in de Facebook-groep ‘Ge zijt van Wommelgem’. Meteen kwam er respons. In enkele dagen tijd kreeg ik al positieve feedback van 190 mensen. Het gevoel van medeleven is gelukkig groot. Ongelofeli­jk met wat voor schone en zelfs nieuwe goederen de mensen langskomen.”

Heel wat van de ingezameld­e schoenen en kleding werd al naar het gezin gebracht, dat voorlopig wordt opgevangen bij een familielid in Wommelgem. “Morgen (vandaag, red.) kunnen ze tijdelijk terecht in een doorgangsw­oning van het OCMW. Voorzitter Ann Baele zet zich ook erg in voor de getroffen familie, net als Chris Ghielen van de parochie. Heel mooi om te zien, die warme gloed”, vindt Vicky.

Zelf gaat ze voorlopig nog even door met inzamelen. “In hun doorgangsw­oning mogen ze maar vier maanden blijven”, weet Vicky. “Het OCMW zal de mensen intussen begeleiden naar een andere particulie­re huurwoning. Niet evident voor een gezin met vijf kinderen. Mogelijk is er later dus ook nog nood aan huisraad, maar dat hoeft voorlopig niet te worden aangelever­d. We hebben er hier in de kleine ouderlijke woonst in Borsbeek ook geen plaats voor. Maar kleding, schoenen en speelgoed zijn zeker nog wel welkom.”

Niet alles is positief aan deze actie. Vicky was geschokt door enkele mensen die op de sociale media schande spraken over het feit dat de kinderen alleen thuis waren toen de brand, waarvan de precieze oorzaak nog niet gekend is, ontstond. “Er werd door sommigen nogal grof uitgehaald naar de moeder. Onterecht. Ook ik heb mijn kindjes al eens een minuut alleen gelaten. Elke moeder is dat al wel overkomen. Gelukkig werden die pijnlijke beschuldig­ingen door de beheerder van de Facebookgr­oep verwijderd”, aldus de weldoener van Borsbeek.

Kleding en speelgoed nog welkom, Singel 80 in Borsbeek

Vicky Van Rompaey

Initiatief­nemer crowdfundi­ngsactie ‘‘In enkele dagen tijd heb ik al 190 enthousias­te reacties gekregen. Ongelofeli­jk wat voor schone en zelfs nieuwe goederen de mensen brengen.’’

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Vicky Van Rompaey met haar zoontje Louis bij een deel van de al gebrachte kleding en het speelgoed voor de kinderen van het door brand getroffen gezin.
FOTO JAN AUMAN Vicky Van Rompaey met haar zoontje Louis bij een deel van de al gebrachte kleding en het speelgoed voor de kinderen van het door brand getroffen gezin.
 ?? FOTO BFM ?? De brand vond plaats toen drie kinderen van het gezin alleen thuis waren.
FOTO BFM De brand vond plaats toen drie kinderen van het gezin alleen thuis waren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium