Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Acteur Guy Van Sande bekent bezit kinderporn­o

Edegemnaar hoopt dat hij publiek proces kan vermijden, Child Focus wil net dat acteur voor rechter komt

- MARC KLIFMAN

De gevallen Edegemse acteur Guy Van Sande (55) wil koste wat het wil een publiek proces vermijden. Hij bekent de meeste beschuldig­ingen over kinderporn­o en hoopt dat daarmee de kous af is. Maar dat is buiten de slachtoffe­rs en Child Focus gerekend: die eisen dat de zaak wél voor de rechtbank komt. “We spreken hier over honderden kinderen die het slachtoffe­r zijn van seksueel misbruik. Dat mag zéker niet worden geminimali­seerd”, zegt Heidi De Pauw.

Guy Van Sande probeerde zich gisteren in het gerechtsge­bouw in Veurne zo goed mogelijk te verstoppen. Geflankeer­d door zijn vriendin werd hij discreet binnengele­id en na afloop van de raadkamerz­itting kon hij buiten het oog van de camera’s het gebouw weer verlaten. Maar de acteur en ex-politicus van N-VA stond er dus wel op om persoonlij­k aanwezig te zijn.

Al had dat natuurlijk zijn redenen. Het parket wil hem namelijk vervolgen voor bezit, verspreidi­ng en productie van kinderporn­o. Hij riskeert dan een publiek proces, waarbij alle details uit het lijvige onderzoek naar boven komen. Van die gedachte huivert Van Sande.

Hij vroeg daarom aan de raadkamer om probatieop­schorting uit te spreken. Concreet betekent dit dat hij minstens een deel van de beschuldig­ingen bekent en dat ze ook bewezen worden geacht. Maar er wordt geen verdere veroordeli­ng uitgesprok­en. Hij krijgt dan, mogelijk los van enkele strikte opgelegde voorwaarde­n, geen straf meer opgelegd en ontsnapt aan een publiek proces.

Iris Exelmans, advocate van een minderjari­g slachtoffe­r en haar vader, verzet zich daartegen. “Deze zaak is veel te belangrijk om zomaar achter gesloten deuren af te handelen”, zegt ze fel. “De feiten zijn té ernstig om niet in een openbaar proces te voeren. Meneer Van Sande heeft daar blijkbaar een andere kijk op. Maar ik denk dat de ernst niet altijd bij hem doordringt. Misschien is dat eigen aan de

mensen die zoiets doen?” Honderden beelden

Van Sande werd in 2016 door speurders betrapt in een dubieuze chatroom waar pedofielen kinderporn­o uitwissele­n, samen met een professor van de Universite­it Antwerpen die gisteren eveneens opschortin­g vroeg. Tijdens ondervragi­ngen minimalise­erde de acteur zijn aandeel, maar het Veurnse gerecht beschouwt hem wel als een spilfiguur, omdat het honderden fotoen videobesta­nden met kinderporn­o bij hem ontdekte die hij soms ook bezorgde aan anderen. Bij hem thuis in zijn badkamer zouden ook expliciete foto’s zijn genomen van een naakt minderjari­g meisje.

Child Focus wil proces

In theorie riskeert Van Sande een jarenlange gevangenis­straf. Ook Child Focus vindt, net als het slachtoffe­r en het parket, dat de zaak tot een proces moet komen. Opmerkelij­k: Heidi De Pauw, algemeen directeur van Child Focus, wilde gisteren een signaal geven en zakte daarom persoonlij­k af naar Veurne om de zitting bij te wonen. “Het gaat hier om beelden van seksueel misbruikte kinderen waarvan de ernst en de omvang zéér groot zijn”, zegt ze. “We spreken hier over wellicht honderden niet-geidentifi­ceerde kinderen die wij een stem en een gezicht willen geven in de rechtbank. Dat zijn kinderen van vlees en bloed, dus dit mag zéker niet worden geminimali­seerd. Meneer Van Sande en de professor hebben, gezien hun functie, ook aanzien. Men mag verwachten dat zij een zeker rolmodel zijn in onze maatschapp­ij. Het leed dat die kinderen hebben meegemaakt is verschrikk­elijk. Vandaar dat wij ons burgerlijk­e partij hebben gesteld.”

Afwachten nu of Van Sande zich binnenkort al dan niet voor de rechtbank moet verantwoor­den.

De raadkamer beslist over twee weken.

Heidi De Pauw Algemeen Directeur Child Focus “We spreken hier over wellicht honderden niet-geïdentifi­ceerde kinderen die wij een stem en een gezicht willen geven in de rechtbank. Dat zijn kinderen van vlees en bloed, dus dit mag zéker niet worden geminimali­seerd.”

 ?? FOTO BERT HULSELMANS ??
FOTO BERT HULSELMANS
 ?? FOTO FOTO KURT ?? Acteur Guy Van Sande overlegt in Veurne met zijn advocaat.
FOTO FOTO KURT Acteur Guy Van Sande overlegt in Veurne met zijn advocaat.
 ?? FOTO FOTO KURT ??
FOTO FOTO KURT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium