Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste Champions Leagueduel en al meteen winst voor Giants

HISTORISCH: Antwerpena­ars gaan bij debuut in Champions League meteen winnen op grondgebie­d van basketgroo­tmacht Litouwen

- Van onze medewerker in Panevzys Patrick Ceulemans

Telenet Giants Antwerp wint zijn eerste duel ooit in Champions League-eindronde bij club uit basketbalg­rootmacht

Wat een debuut van Telenet Giants Antwerp in de Champions League. De Sinjoren openden in Litouwen, een grootmacht in het Europese basketbal, met een knaller van formaat. “Een overwinnin­g met ons hart”, oordeelde uitblinker Dave Dudzinski.

Zonder de Nigeriaans­e center Moses Kingsley en op verplaatsi­ng met zo een prestatie uitpakken, dat is zonder meer een debuut door de grote poort in de Champions League. Nooit eerder was een Belgisch clubteam erin geslaagd in een Europese competitie in Litouwen te gaan winnen. Telenet Giants Antwerp schreef dus een stukje Belgische basketbalg­eschiedeni­s.

“Ik ben niet bezig met historie, maar dit is inderdaad een straffe prestatie”, glunderde coach Roel Moors. “Vooral dat we met een jonge kern cool bleven op een hoog niveau is enorm belangrijk.”

“Ik ben blij dat ik deel uitmaak van deze unieke Belgische prestatie”, vulde de Amerikaans­e guard Paris Lee aan.

Lietkabeli­s is geen meeloper in Litouwen. Het opende de competitie met een twee op drie en is een solied collectief dat nooit opgeeft. Dat mocht Telenet Giants Antwerp in een beklijvend­e kamp ook ondervinde­n. Na een waanzinnig begin met vele driepunter­s zaten de Giants bij 20-35 op rozen.

“Onze scouting had duidelijk gemaakt dat Lietkabeli­s een team is met veel overgave”, aldus Moors. “Toch konden we een Litouwse remonte niet verhindere­n. Zij deden ons pijn en liepen na een 40-41-score halfweg zelfs uit naar een maximale 69-58-voorsprong. Wij hingen in de touwen, maar toonden ook karakter. Dat zegt veel over de honger van deze jonge kerels.”

In een heuse thriller ging het via Ismael Bako (12 punten in de tweede helft en 7 rebounds), uitblinker Dave Dudzinkski (18 punten, 9 rebounds), Hans Vanwijn (8 punten, 11 rebounds), Paris Lee, Dennis Donkor en Jae’Sean Tate naar 80-80 na de reglementa­ire vier kwarts.

“Maar we wilden niet wijken”, blikte Dave Dudzinski terug. “In overtime konden we na enkele nerveuze ogenblikke­n een 84-80achterst­and nog met schitteren­d collectief basketbal ombuigen in een prachtige overwinnin­g. Ja, dit voelt heerlijk aan. Ik speelde twee jaar geleden in Litouwen bij Siauliai en weet dus dat hier winnen echt wel een serieuze prestatie is. Dit is geweldig, maar we mogen vooral niet gaan zweven. Niet dat ik daar bang voor ben. Deze groep is jong, maar toont maturiteit. En onze coaching staff houdt ons met de voeten op de grond. Dat we aantreden in de Champions League en er ook nog eens succes- vol zijn, is voor deze hongerige bende enkel maar meegenomen.”

Volgende dinsdag volgt de tweede speeldag voor Telenet Giants Antwerp in de Champions League. Weer op verplaatsi­ng, in het Spaanse Fuenlabrad­a, een negorij naast Madrid. Dromen van de top vier en kwalificat­ie is met ploegen in de groep als Hapoel Jeruzalem, Bamberg, Dijon en AEK Athene, vorig seizoen winnaar van de Champions League, (nog) niet aan de orde. De vijfde of zesde plaats en opgevist wordenin de achtste finales van de FIBA Europe Cup mag voor dit leuk spelend Telenet Giants Antwerp wel een ambitie zijn.

‘‘Ik ben niet bezig met historie, maar dit is inderdaad een straffe prestatie.’’ Roel Moors coach Telenet Giants Antwerp

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Dudzinski en Bako zijn door het dolle heen na de zege - na een verlenging - in Litouwen.
FOTO RR Dudzinski en Bako zijn door het dolle heen na de zege - na een verlenging - in Litouwen.
 ?? FOTO CHAMPIONSL­EAGUE.BASKETBALL ?? Paris Lee vecht zich haast letterlijk voorbij een Litouwse tegenstand­er.
FOTO CHAMPIONSL­EAGUE.BASKETBALL Paris Lee vecht zich haast letterlijk voorbij een Litouwse tegenstand­er.
 ?? FOTO CHAMPIONSL­EAGUE.BASKETBALL ?? Vreugde bij Tyler Kalinoski en Dave Dudzinski.
FOTO CHAMPIONSL­EAGUE.BASKETBALL Vreugde bij Tyler Kalinoski en Dave Dudzinski.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium