Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfrijden­de bus kan toegevoegd­e waarde zijn

- Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre

Als het een beetje meezit rijden er in 2021 op de rechter- en de linkeroeve­r in Antwerpen zelfrijden­de bussen. Dat de Antwerpse schepen voor Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA), dit plan op amper enkele dagen van de gemeentera­adsverkiez­ingen presenteer­t, zal wel geen toeval zijn. Maar dat belet niet dat de keuze om de eerste stappen te zetten naar een totaal nieuwe vorm van openbaar vervoer een goede zaak is. Zeker in een stad die meer dan ooit behoefte heeft aan snelle en efficiënte alternatie­ven voor de auto.

Dat het om zelfrijden­de bussen gaat, waarbij dus geen chauffeur meer nodig is, klinkt misschien revolution­air. Maar dat is het niet. In een aantal steden, zoals Kopenhagen, rijden er nu al dergelijke bussen. Niet op grote schaal, maar wel op zorgvuldig uitgekozen trajecten. Meestal zijn dat plaatsen die met het traditione­le openbaar vervoer voorheen moeilijk te bedienen waren.

In Antwerpen is dat voor de eerste twee trajecten misschien minder het geval, want er is gekozen voor een zelfrijden­de bus langs de Scheldekaa­ien en een die het meer residentië­le deel van Linkeroeve­r verbindt met de belangrijk­e vervoerkno­oppunten. Maar dat maakt het experiment er niet minder interessan­t om.

Om te beginnen zijn deze zelfrijden­de bussen milieuvrie­ndelijk en dat is op elke plek in Antwerpen bijzonder welkom. En, de bussen kunnen onafgebrok­en worden ingezet zonder dat extra, vaak overbezett­e, chauffeurs ingeschake­ld moeten worden. Bovendien belooft de schepen dat de bussen, meer dan nu het geval is, op maat van de gebruiker rijden.

Want behalve dat er op de twee trajecten meerdere bussen vaste trajecten zullen aandoen, kunnen reizigers ook een bus ‘oproepen’. Dat gebeurt met een simpele druk op een knop in het bushokje, waardoor de bussen van hun traject kunnen afwijken om iemand op te halen.

De zelfrijden­de bussen staan nog in hun kinderscho­enen en de kans is groot dat de lancering ervan niet zonder slag of stoot zal verlopen. Dat hebben we al in het buitenland gezien, maar nemen we er graag bij. Alleen al omdat de mogelijkhe­den van dergelijke bussen groot zijn en de service aan de reiziger fel kan verbeteren. Niet in de plaats van tramlijnen, wel naast tramlijnen. Het is daarom prettig om te horen dat ook De Lijn de stap naar de 21ste eeuw heeft gezet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium