Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Politieke berichten worden verwijderd”

Bart Goris ‘Ge ze van Broechem als…’ / Open Vld Ranst

-

Bart Goris komt op voor Open Vld in Ranst, is ingenieur en runt in zijn vrije tijd de informatie­ve Facebookpa­gina ‘Groot Ranst Beleeft’. Hij is ook een van de drie beheerders van ‘Ge ze van Broechem als...’. “We zijn gaan samenzitte­n en hebben, om polemiek te vermijden, beslist om geen campagne toe te laten”, zegt Goris. “Alle berichten komen wel rechtstree­ks op de pagina, maar politieke berichten worden door ons verwijderd. Burgers die zich willen informeren, kunnen dat op de pagina’s van de partijen zelf.”

Goris besteedt dagelijks maar enkele minuten aan de groep. “De meeste tijd gaat naar het goedkeuren van verzoeken van nieuwe leden. En als iemand op de pagina tegen de regels in gaat, dan wordt dat meestal wel gerapporte­erd door andere leden.”

“Burgers mogen wél beschaafd kritisch zijn op ‘Ge ze van Broechem als...’. En leden van de verschille­nde partijen, mogen daarop reageren. Het initiatief mag alleen niet komen van wie verkiesbaa­r is. We hebben die regel een halfjaar geleden ingevoerd. En wellicht gaan we die ook na de verkiezing­en behouden, al is het dan allemaal wat minder relevant.”

“Vandaag zijn we natuurlijk extra voorzichti­g. Maar eigenlijk valt het hier best mee. De groep telt ruim duizend leden en politieke thema’s zijn sowieso niet zo populair. Iets dat lokaal gebeurt, een beenhouwer die ermee stopt bijvoorbee­ld, wordt veel meer geliket en gedeeld. Het valt ook op dat het vaak dezelfde mensen zijn die een item posten. De meeste mensen volgen de groep wel, maar laten zich niet of niet vaak horen. Het is niet anders dan in het echte leven.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium