Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Campagne voeren zou ethisch niet kloppen”

Dominik Van Landeghem ‘Ge zijt van Brasschaat als…’ / N-VA Brasschaat

-

Dominik Van Landeghem komt op voor N-VA in Brasschaat en leidt digitaal communicat­iebureau Monkey Bar. Als beheerder besteedt hij één tot twee uur per dag aan de pagina ‘Ge zijt van Brasschaat als ge...’. De groep telt 20.000 leden. “We zijn begonnen als open forum om informatie over Brasschaat te delen”, zegt Van Landeghem. “Pas gaandeweg is gebleken dat er regels nodig waren: er werden tuinmeubel­s en andere spullen verkocht. Dat bleek niet wenselijk. We laten geen afrekening­en tussen ruziënde buren toe en racistisch­e taal heeft hier ook geen plaats.”

Van Landeghem werd dit jaar voor de vrederecht­er gedaagd door een lid van de pagina die vond dat zijn recht op vrije meningsuit­ing werd geschonden. “De man kwam steeds op hetzelfde terug en dat liet ik niet toe”, zegt Van Landeghem. “De discussie kan één keer worden gevoerd in één post. Ik ben logischerw­ijs vrijgespro­ken. Ik zou mij als een dictator kunnen gedragen, maar dat doe ik niet. Berichten worden niet gefilterd, de pagina blijft open, alles verschijnt sowieso. Ik kan alleen achteraf berichten verwijdere­n die niet aan de regels voldoen. Dat gebeurt toch een keer of tien, vijftien per dag.”

“Lokaal nieuws, evenemente­n en speciale acties delen mag, reclame maken niet. Dus ook geen verkiezing­scampagne voeren”, zegt Van Landeghem. “Dat zou voor mezelf gemakkelij­k zijn, maar ethisch zou het niet kloppen.”

Wie verkiesbaa­r is, kan in deze ‘sperperiod­e’ dus geen initiatief nemen om een succes aan te kaarten of een beslissing te bekritiser­en. “Gewone burgers kunnen dat uiteraard wel en dan kunnen de mensen die op een lijst staan uiteraard hun mening in de reacties kwijt. Op voorwaarde dat het geen scheldtira­de wordt.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium