Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De aanranding was erg, maar de reacties waren bijna even kwetsend”

Als niet de daders maar de slachtoffe­rs beschuldig­d worden: Antwerpse Alice Elliott (20) trekt ten strijde

- KIM CLEMENS

Ze was een “mediageile aandachtsh­oer”, een “mannenhate­r” en een “marginale trut”. Toen studente Alice Elliott (20) uit Antwerpen deze zomer aanklaagde dat een WK-wedstrijd in een fandorp geen excuus is om meisjes onder hun rokken te betasten, kregen niet de daders maar zijzelf de meeste verwijten. Nu slaat ze terug in een scherp opiniestuk.

Het begon met een tweet over hoe jammer het is dat sommige mannen een overwinnin­g als vrij spel zien om meisjes in de billen te knijpen. Los onder de rok, niet te verwarren met een accidentee­l duwtje. De tweet leidde tot een krantenart­ikel, en op dat artikel volgde via Facebook de ene na de andere negatieve reactie. Doelwit van de commentare­n waren niet de daders, maar Alice zelf.

Dat ze alles verzonnen had, schreef de ene. Iemand anders vond dat ze overdreef, dat ze erom gevraagd had en dat ze moest oprotten. “Ik had nooit gedacht dat die negatieve reacties mij zouden beïnvloede­n, maar ik merkte dat het mij harder raakte dan verwacht. Dat ik aan mezelf begon te twijfelen”, schrijft Alice, studente antropolog­ie en sociologie, nu in een opiniestuk. “Wat moet het dan zijn voor vrouwen die veel ernstigere dingen hebben meegemaakt?”

Geen uitzonderi­ng

Ze schrijft het naar aanleiding van Wereldmeis­jesdag morgen, op vraag van Plan Internatio­nal, de ngo die streeft voor gelijke kansen voor meisjes. Maar het thema is al helemaal actueel als je kijkt naar de getuigenis van Christine Blasey Ford tegen de Amerikaans­e opperrecht­er Brett Kavanaugh, en hoe zij achteraf belachelij­k werd gemaakt door president Trump. Of naar de reacties op de beschuldig­ing tegen voetballer Cristiano Ronaldo, en de verwijten die de aanklaagst­ers van Jan Fabre op hun bord kregen. Victim blaming is eerder regel dan uitzonderi­ng.

Alice laat daarom ook andere jonge vrouwen aan het woord. Zoals Jennifer, een meisje van 17 dat aangerand werd door een uitwisseli­ngsstudent die verbleef bij een vriendin. “Zelfs mijn mama zei dat het mijn eigen schuld was.” Of Ana (39), die meerdere keren door haar baas was aangerand en daar door een vriend gewoon voor werd uitgelache­n. Of Merel (22), die verkracht werd door haar ex. “Vrienden zeiden dat ik hem vast

wel had opgegeild, en dat ik maar niet met hem had moeten afspreken.”

“Dat is dan ook waarom ik het stuk heb geschreven”, zegt Alice. “Ik ben geschrokke­n

van hoe kwetsend ongeloof kan zijn, en hoeveel slachtoffe­rs er mee te kampen krijgen. Dat ze uitgelache­n worden en de feiten geminimali­seerd, is bijna even traumatisc­h als het misbruik zelf.”

Twee keer nadenken

Alice hoopt dat mensen voortaan twee keer zullen nadenken. “Dat ze niet zo snel denken dat het wel niet waar zal zijn, en dat mensen die hun verhaal vertellen overdrijve­n. Het is al enorm pijnlijk om misbruik mee te maken. Als je dan de moed hebt om ermee naar buiten te komen, is het dubbel kwetsend als ze je niet geloven. Er zijn genoeg andere manieren om aandacht te krijgen dan om zoiets te verzinnen, hoor”, zegt Alice. “De enige reden om ermee naar buiten te komen, is vanuit een gevoel voor rechtvaard­igheid. Ik kan begrijpen dat mensen niet alles geloven of willen geloven. Maar zwijg dan, in plaats van dat te ventileren tegen een mogelijk slachtoffe­r.”

 ?? FOTO IVAN PUT FOTO BELGA ?? Alice Elliott klaagde dat een WK-wedstrijd in een fandorp geen excuus is om meisjes onder hun rokken te betasten.
FOTO IVAN PUT FOTO BELGA Alice Elliott klaagde dat een WK-wedstrijd in een fandorp geen excuus is om meisjes onder hun rokken te betasten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium