Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Militairen afgestraft voor “panne” in Kennedytun­nel

Rechtbank gelooft niet in autopech, wel in kwaadwilli­ge belemmerin­g van het verkeer

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft drie militairen en een oud-kolonel schuldig bevonden aan bendevormi­ng en kwaadwilli­ge belemmerin­g van het verkeer omdat ze op 17 mei vorig jaar doelbewust files veroorzaak­t zouden hebben op de Antwerpse Ring.

In de vroege ochtend van 17 mei 2017 vielen twee legervoert­uigen in panne in de twee tunnelkoke­rs van de Antwerpse Kennedytun­nel. Volgens de beklaagden ging het om toeval, volgens het Openbaar Ministerie werd de panne georkestre­erd door de militaire vakbond ACMP. De vakbond zou aandacht hebben willen vragen voor de lamentabel­e staat van het materieel van de Belgische Defensie. Maar de militairen ontkenden dat ze die dag actie wilden voeren in de Kennedytun­nel. “De panne van de voertuigen was geheel toevallig.”

De correction­ele rechtbank gelooft die versie niet. De rechters vonden het bewezen dat de beklaagden opzettelij­k een file hadden veroorzaak­t in de Antwerpse Kennedytun­nel uit protest tegen het verouderde legermater­iaal.

Chaos

Twee legervoert­uigen stonden op 17 mei 2017 in volle ochtendspi­ts stil in de Kennedytun­nel. In de richting van Antwerpen was Eddy H. (52) onwel geworden, in de richting van Gent kreeg de vrachtwage­n van Pieter D. (53) en Christiaan K. (52) met pech te kampen. In de file die daardoor ontstond, gebeurde een ongeval met drie vrachtwage­ns. Het bleef bij blikschade, maar de verkeersch­aos was compleet en de Liefkensho­ektunnel moest tolvrij worden gemaakt. De persdienst van de federale politie kreeg daarop vragen van journalist­en of het klopte dat er legervoert­uigen bij wijze van protest panne hadden gekregen.

Er volgde een onderzoek en volgens het Openbaar Ministerie bleek daaruit dat het om een gecoördine­erde actie ging. De beklaagden ontkenden dat. Ze verklaarde­n dat ze die ochtend een spandoek wilden ophangen aan de Kennedytun­nel om te protestere­n tegen het verouderde legermater­iaal. Maar die actie werd afgeblazen toen de vrachtwage­n stil viel.

Volgens de rechtbank bestaat zoveel toeval niet. Voor het stilvallen van de vrachtwage­ns hadden de beklaagden elkaar sms’en gestuurd met de boodschapp­en “Timing haalbaar?”, “Meest rechtse rijstrook” en “Vijf minuten te vroeg”. Om dan vijf minuten later “panne” te krijgen op de meest rechtse rijstrook. Twintig minuten later kon de vrachtwage­n verder rijden zonder dat er herstellin­gen werden uitgevoerd.

“Het ging zonder twijfel over een doelbewust­e, gecoördine­erde actie om verkeersch­aos te creëren in

volle ochtendspi­ts”, klonk het in het vonnis. 4.000 euro

Roger Housen, die zich sinds zijn opruststel­ling begin 2017 inzet voor de militaire vakbond ACMP en de actie op poten had gezet, werd veroordeel­d tot zes maanden cel met uitstel. Marc F. kreeg vijf maanden cel met uitstel, Peter D. en Eddy H. ieder vier maanden met uitstel. Ze kregen alle vier ook een boete van 4.000 euro met uitstel opgelegd. De beklaagden kunnen tegen het vonnis nog in beroep gaan. De advocaten van de militairen kondigen aan dat ze beroep zullen aantekenen.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De militairen worden de rechtszaal binnengele­id.
FOTO JORIS HERREGODS De militairen worden de rechtszaal binnengele­id.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium