Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een zonnige, zwoele sfeer wilden we: die vind je niet in Deurne-Zuid”

Yasko Uchiha tekent met ‘Verslavend’ voor een van de oorwurmen van het jaar

-

In de week dat Tourist LeMC zijn nieuwe album uitbrengt, ontdekken we een nieuwe rijzende ster aan het Antwerpse hiphopfirm­ament. Yasko Uchiha uit Deurne-Zuid heeft met Verslavend alvast een van de oorwurmen van het jaar te pakken.

“Je bent verslavend zina, net als cocaiiiine.” Het refrein van Verslavend, de eerste hit van de Antwerpse rapper Yasko Uchiha werpt een weerhaak dwars door je oorlel. Reken er vooral niet op dat je die haak de eerste tien dagen kunt loswrikken. “En dan moet je weten dat ik een half jaar geleden nog nooit een microfoon in

mijn handen had gehouden, laat staan dat ik al eens in een opnamestud­io was geweest”, lacht Deurnenaar Yassine (22), die al sinds zijn kinderjare­n Yasko wordt genoemd en het tweede deel van zijn artiestenn­aam

haalde uit de Japanse animereeks Naruto.

Puur toeval

Tot voor een jaar of vier was voetbal meer zijn ding. Tot zijn 18de speelde hij bij de jeugd van Berchem Sport. De muziek rolde hij eerder toevallig binnen. “Ik studeer Logistiek Management aan de AP Hogeschool en daar liep ik Mounir en Marwan Odari tegen het lijf, tweelingbr­oers en producers. Tijdens een saaie les lieten ze me een paar beats horen die ze hadden gemaakt en daar begon ik al ‘zwanzend’ op te rappen. Ze geloofden hun oren niet. En ik zelf nog minder, want ik wist helemaal niet dat ik dat kon.”

Wel dus. Een vriend nam Yasko’s rhymes stiekem op met zijn smartphone. Zo kwamen ze bij Ilyas Touba terecht, de wereldkamp­ioen freestyle voetballen, ook al uit Deurne, en die bezorgde ze op zijn beurt aan zijn vriend Soufiane Eddyani, het razend populaire Antwerpse antwoord op Hollandse hiphoppers als Boef en co.

“Ik heb een maand of twee met Soufiane opgetrokke­n en heel veel van hem geleerd” zegt Yasko. “Eerst was het plan om Verslavend samen op te nemen. Maar uiteindeli­jk vond ik het toch beter om het alleen te doen. We hebben het opgenomen in een studio in Hilversum.”

Thuis – “ik woon vlak bij Bart De Wever” – ligt zijn nieuwe passie nog een beetje moeilijk. “Maar mijn moeder heeft het ondertusse­n geacceptee­rd. Ze steunt me. Zolang ik mijn studies maar niet verwaarloo­s. Ik heb nog een jaar te gaan.”

Opnames in Nice

De dag na zijn laatste examen in juni trokken Yasko en zijn crew naar Nice om er gedurende negen dagen een paar clips op te nemen. “We wilden een zonnige, zwoele sfeer en die vind je net iets moeilijker in Deurne-Zuid.” Hij lacht. Ook prominent van de partij in de clip van Verslavend: model Alycia Vandenabee­le, vorig jaar nog finaliste van Miss België. Nog geen maand geleden lanceerde Yasko de clip op YouTube. Ondertusse­n is die al meer dan 125.000 keer bekeken. “Ze vertellen mij dat zoiets uitzonderl­ijk is voor een debutant als ik. Maar de mondaan-mond reclame doet zijn werk.”

En dat refrein natuurlijk. “Het is sensueel en commerciee­l”, zegt Yasko. “Ik schrijf over de dingen die ik dagelijks om me heen zie: mooie meisjes en drugs. Maar ik voeg er meteen een boodschap aan toe voor de jongeren die met zichzelf in de knoop zitten: neem je tijd. Ga niet voor het snelle gewin, want dan kom je met foute dingen in contact. Volg je eigen pad. Stel je prioriteit­en en houd je daaraan. En vooral: blijf op school.”

Yasko spreekt uit ervaring. Hij werd geboren in Brussel en sprak alleen Frans en Arabisch toen hij op zijn zesde in Antwerpen verzeilde. In zijn uitspraak is daar niets meer van te merken. In de basisschoo­l van het Boelaerpar­k leerde hij vlekkeloos Nederlands.

Nieuwe tracks

Maar in de middelbare school liep het mis. “Ik ben een paar keer buiten gesmeten”, zegt hij eerlijk. “Onder andere op Sint-Godelieve en op het Groenendaa­lcollege in Merksem. Ik had een hekel aan school. Maar ik heb me herpakt in het Atheneum van Beveren. En ik heb verder kunnen studeren. Ik wil die kerels van 14, 15 jaar tonen dat ze dat ook kunnen en zelf verantwoor­delijk zijn voor hun eigen keuzes. Een tijdje geleden kreeg ik een telefoontj­e van de Odari’s: ‘Moet je horen: ze spelen je nummer op de radio.’ Ze hielden de hoorn tegen de box. Ik ben nog nooit zo fier geweest.”

Plannen genoeg. Zeer binnenkort volgen nieuwe tracks. “Ik heb er al genoeg voor een heel album”, zegt hij vol zelfvertro­uwen. Optredens komen er ook aan. “Houd mijn Instagram maar in de gaten! Maar nu moeten jullie me excuseren. Ik heb les om 16u.”

Yasko Uchiha Antwerpse rapper “Volg je eigen pad. Stel je prioriteit­en en houd je daaraan. En vooral: blijf op school.”

 ?? PERRE FOTO JAN VAN DER ?? De jonge Antwerpse rapper Yasko scoort een hit met ‘Verslavend’.
PERRE FOTO JAN VAN DER De jonge Antwerpse rapper Yasko scoort een hit met ‘Verslavend’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium