Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gevonden na brief op Facebook: nieuwe juf

Leerlingen van Antwerpse school Sint-Norbertus zoeken zelf leerkracht via oproep op sociale media

- SILKE REMMERY

Omdat de vacature geen respons opleverde, gingen de leerlingen van het vijfde leerjaar van het Sint-Norbertus in Antwerpen gewoon zelf op zoek naar een nieuwe juf of meester. Met een brief via Facebook, waarin ze smeken om iemand die voor de rest van het schooljaar blijft. En het werkte: vanaf morgen krijgen ze een nieuwe juf. “We gaan ons best doen!”, belooft de klas alvast.

“Help ons! We zijn een hele toffe klas in het vijfde leerjaar en zoeken een toffe juf of meester die bij ons blijft voor de rest van het schooljaar. Onze school is fantasBij tisch en je krijgt een gratis drinkbus van onze directeur. Kom naar ons, we gaan ons best doen!” Alle zestien leerlingen uit klas 5a van het Sint-Norbertus in Antwerpen onderteken­den die brief, die daarna rond ging op Facebook.

Hun vorige juf stopte twee weken geleden omdat ze terug wou studeren. Sindsdien staat een vacature online, maar daar kwam geen respons op. Intussen wisselen verschille­nde zorgleerkr­achten elkaar af in de klas, zodat de lessen toch verder kunnen. “Maar dat is een beetje moeilijk”, zegt leerlinge Miriam (10). “Want ze hebben allemaal andere regels. de ene moesten we bijvoorbee­ld onze hand opsteken en bij de ander niet.”

Normaal zou maandag een nieuwe leerkracht starten, maar directrice Iris Smekens moest dezelfde dag melden dat die toch niet zou komen. “Moeten wij anders een oproep doen?, stelden de leerlingen zelf voor toen ik het ging vertellen. Dus schreven ze die brief.”

“Met de hele klas samen”, zegt schrijfste­r Miriam (10). “We hebben elk om beurt een zin gekozen. En we hebben erbij gezet dat de nieuwe juf of meester een drinkbus zou krijgen, omdat die van de andere klassen ook één kregen op de Dag van de Leerkracht.”

Met hun enthousias­me hebben ze alleszins meerdere leerkracht­en overtuigd om te solliciter­en. Meer nog: vanaf morgen staat juf Lotte zelfs voor hun klas, voor de rest van het schooljaar. “We waren heel blij toen we hoorden dat onze brief heeft geholpen”, zegt Miriam.

Regionale tekorten

Het katholiek onderwijs erkent de problemati­ek van geen leerkracht­en te kunnen vinden. “In de loop van het schooljaar is het niet altijd evident om nieuwe leraren te vinden. De meeste leraren proberen immers aan de start van het schooljaar aan het werk te zijn. Vanaf 1 oktober proberen we hier via het lerarenpla­tform een antwoord op te bieden, maar dat sluit niet uit dat er regionaal nog eventuele tekorten bestaan.”

Voor de scholen met hetzelfde probleem heeft Sint-Norbertus nu dus een efficiënte oplossing. “Maar we hopen dat zo’n brief in de toekomst bij ons niet meer nodig is”, zegt de directrice.

Miriam Leerlinge “We waren heel blij toen we hoorden dat onze brief heeft geholpen.”

 ?? FOTO JVDP ?? De leerlingen tonen trots de brief die ze hebben geschreven.
FOTO JVDP De leerlingen tonen trots de brief die ze hebben geschreven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium