Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook een blinde kan karate doen”

Karateclub Aka I Bara organiseer­t vanaf volgend jaar lessen aangepast aan verschille­nde menselijke beperkinge­n

- ANDREAS ROTTY www.akaibaraho­boken.com

Karate is een sport voor iedereen, dat wil Aka I Bara duidelijk maken. De karateclub bereidt zich voor om volgend jaar lessen voor mensen met een mentale, visuele of fysieke beperking te organisere­n. “Karate is ook een mentale training.”

“In januari gaan we van start”, zegt Patrick Vranckx, voorzitter van Hobokense karatescho­ol Aka I Bara. “Dan beginnen we met de leerlingen met een lichte mentale beperking of autisme. In september 2019 starten we met opleidinge­n voor mensen met een visuele beperking en vanaf januari 2020 ontvangen we mensen die door fysieke beperking die in een rolstoel zitten. Onze club krijgt veel steun van dienstence­ntrum Victor De Bruyne en het district. De bedoeling is iedereen die dat wil de mogelijkhe­id te geven vechtsport te doen.”

En dat gaat ver. Volgens Patrick Vranckx kan ook een blinde aan karate doen. “We kunnen buddy’s zoeken die hen bijstaan in de karate. Via een constante aanraking kan die een blinde begeleiden. Een bepaalde vorm van karate, de ‘kata’ is erop gericht om bepaalde bewegingen zo correct mogelijk uit te voeren zonder echt te vechten. Dat kan een blinde met een begeleider evengoed.”

Daar stopt het niet, ook een tot de nek verlamde zou in principe kunnen meedoen volgens Vranckx. “Karate is ook mentale training, die verlamde kan bijvoorbee­ld de namen van de bewegingen opzeggen terwijl anderen ze doen. Op die manier toont die persoon dat hij of zij de materie snapt. Op YouTube zijn er filmpjes te vinden van een man zonder ledematen die aan karate doet. We willen iedereen zo overtuigen om toch een uitdaging aan te gaan in het leven.”

Rollers

Al zullen eerder diegenen die een mindere visuele beperking, een mentale beperking hebben deelnemen aan de lessen. Of wie in een rolstoel zit, dat is een specifieke categorie in g-karate, ze dragen de bijnaam ‘rollers’. “De rollers kunnen evengoed stoten uitvoeren of die afblokken.”

De doorslagge­vende factor voor Vranckx was een bezoek aan een training van g-karate in Merksem. Naast Merksem zijn er in Vlaanderen nog clubs die g-karate aanbieden. In totaal zijn zo’n driehonder­d leden aangeslote­n bij G-Karate Vlaanderen. Limburger Eric Bortels is technisch directeur en bezieler van de organisati­e. Hij schreef een boek over de aanpak van verschille­nde types beperkin-

Eric Bortels

G-Karate Vlaanderen

“Voor mensen met autisme werken we met pictogramm­en zodat ze structuur hebben.”

gen in de gevechtssp­ort. “We staan al maanden in contact met hem en G-Sport Vlaanderen”, zegt Vranckx. “Al onze leerkrach- ten krijgen een opleiding om op een juiste manier met elke beper- king om te gaan en er zal steeds een medisch geschoolde aanwe- zig zijn op de trainingen om die in goede banen te leiden.”

“Binnen de g-sport is ons sys- teem van karate uniek”, zegt Eric Bortels. “In andere sporten is er steeds een bepaalde beperking die vereist is om deel te nemen. Zoals in het CP-voetbal (cerebrale parese, een hersenaand­oening die de motoriek aantast, red). Wij organisere­n trainingen voor ieder- een. Met een visuele beperking werken we met geluid, voor men- sen met autisme werken we met pictogramm­en op matten zodat ze meer structuur hebben.”

 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Van links af: Bernard Amy,Mario Maes, Celeste Vranckx en Patrick Vranckxvan Aka I Bara. De club bereidt de eerste lessenvoor.
FOTO WALTER SAENEN Van links af: Bernard Amy,Mario Maes, Celeste Vranckx en Patrick Vranckxvan Aka I Bara. De club bereidt de eerste lessenvoor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium