Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad wil dertien huurders van sociale woningen vervolgen omdat ze eigendom hebben in buitenland

- (kvh)

stad Antwerpen wil in totaal dertien huurders van sociale woningen vervolgen omdat ze fraude hebben gepleegd. Vorige week werd een Turks gezin uit zijn sociale woning gezet omdat het in Turkije over een eigen woning beschikt. Het gezin moet ook nog eens 48.000 euro aan huurkortin­g terugbetal­en.

Woonhaven, de sociale verhuur- maatschapp­ij van de stad, heeft bij veertig vermoedeli­jke fraudeurs laten onderzoeke­n of ze eigendomme­n in het buitenland bezitten. Bij 1 op de 3 blijkt dat het geval. maakte gisteren melding van een huurder die in Marokko veertien huizen en bouwgronde­n bezit en van nog vijf gevallen bij wie de fraudeurs in het buitenland woDe

VTM Nieuws en hun sociale woning in Antwerpen verder verhuren. Voor Fons Duchateau, schepen van Sociale Zaken en OCMWvoorzi­tter (N-VA), zijn deze voorbeelde­n hét bewijs dat er meer controles nodig zijn. “Dit gaat de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij en Antwerpen te boven. We moeten op alle niveaus bekijken hoe we dit verder kunnen uitrollen”, aldus Duchateau op VTM.

Om uit te zoeken wie oneigenlij­k gebruikmaa­kt van een sociale woning is het OCMW in zee gegaan met het Nederlands­e Soza Expert. Dit bureau zoekt via buitenland­se kadasters uit of mensen een eigen vermogen hebben.

Volgens federaal minister van Maatschapp­elijke Integratie Denis Ducarme (MR) is de werkwijnen ze van het Antwerpse OCMW niet wettig. Het OCMW van Antwerpen zou het beroepsgeh­eim schenden door met anderen dan sociaal werkers vertrouwel­ijke informatie te delen. Volgens Fons Duchateau mag dat wel na toestemmin­g en geldt de regel niet wanneer de huisvestin­gsmaatscha­ppij de onderzoeks­opdracht heeft gegeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium