Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frank Van Geyt (45) in zijn rolstoel regerend wereldkamp­ioen g-karate

-

Dat er heel wat mogelijk is in de g-karate, bewijst Frank Van Geyt (45). Hij begon vijf jaar geleden samen met zoon Jensen (18) aan de sport en won dit jaar drie gouden medailles op het WK in Hongarije.

“Ik was de beste in drie categorieë­n”, verduideli­jkt Frank. Het gaat daarbij om verschille­nde sparringsc­ompetities en strijd in bewegingss­choonheid. Op het WK g-karate strijden mensen met verschille­nde beperkinge­n om medailles, maar ze slaan nooit met volle kracht.

Frank traint in zijn club in Merksem wel op full contact. Dat betekent wél vol doorslaan. Hij neemt het vanuit zijn rolstoel ook op tegen iemand die wel benen kan inzetten voor een rake trap. “Ik heb een paar keer volledige wedstrijde­n meegedaan. Zo moest ik op een dag vijftig kampen van een minuut afronden tegen karateka’s zonder beperking. Wanneer ik een tegenstand­er met een zwarte band trof, wilde ik zeker niet opgeven en die af en toe ook eens goed raken. Bij anderen had ik zelfs het gevoel dat de kamp vrij gelijk opging.”

Frank werd door zoon Jensen in 2013 overtuigd om aan de sport te beginnen. Ze hebben beiden een afwijking in het zenuwstels­el, waardoor ze hun benen niet kunnen gebruiken. “Voetbal, tennis en basketbal zijn ook mogelijk vanuit een rolstoel, maar dat was niets voor ons. Zeker Jensen wilde geen balsporten doen. We gingen ons eens informeren over g-karate en besloten het samen te doen.”

Vrienden

Ze doen het beiden nog steeds. “Jensen iets minder, omdat hij graag tijd bij zijn vrienden doorbrengt, wat normaal is op die leeftijd”, zegt Frank. “Maar beiden hebben we dankzij onze sport iets omhanden en zijn we fysiek bezig. Na een training voel ik me terug goed.”

Frank Van Geyt merkt dat zijn sport in de lift zit aan de interesse die er is op zijn club Niji Yama Dojo, aan het Fort van Merksem. “We blijven telefoontj­es en mails krijgen van geïnteress­eerden met een beperking. Momenteel trainen negen g-karateka’s met een mentale beperking en vier rollers bij ons.”

Die ‘rollers’ is een benaming voor de vechtersba­zen in een rolstoel.

 ?? FOTO ILSE PRINSEN ?? Frank begon pas vijf jaar geleden, samen met zijn zoon die aan dezelfde aandoening lijdt, met g-karate.
FOTO ILSE PRINSEN Frank begon pas vijf jaar geleden, samen met zijn zoon die aan dezelfde aandoening lijdt, met g-karate.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium