Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Misviering 2.0

Variétévoo­rstelling in Sint-Joriskerk geeft met mix van religies moderne draai aan ouderwetse eredienst

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

In de Sint-Joriskerk vindt vanavond de eerste van een vierdelige reeks ‘misviering­en’ plaats, gebaseerd op de sage Joris en de

Draak. Verhalen en muziek worden gebundeld tot een variétévoo­rstelling – koor en orgel incluis. Het doel: mensen weer bij elkaar brengen zoals dat vroeger in de kerk het geval was.

“Nog niet zolang geleden nam het kerkgebouw een prominente plaats in onze samenlevin­g in. De kerk was de plaats waar mensen samenkwame­n om na te denken over de ‘juiste houding’ om in het leven te staan, om mens te zijn”, vertelt bedenker Wolfram Ghesquière. “Al lange tijd liep ik rond met het idee om daar iets rond te doen.”

Zo kwam Take me to Church tot stand. Een reeks van ‘misviering­en’ gevuld met muziek en verhalen van over de hele wereld waarvoor Ghesquière samenwerkt met cultuurhui­s De Studio. Acteur Hans Van Cauwenberg­he is de ceremoniem­eester.

“Ik heb enthousias­t ‘ja’ tegen dit project gezegd”, vertelt Van Cauwenberg­he. “Ik heb theologie gestudeerd in Leuven. Uiteindeli­jk ben ik acteur en muzikant geworden. Maar al heel mijn leven denk

ik: verdomme, kerken zijn zulke

goede ruimtes! Ze zijn gemaakt om mensen samen te brengen, om er van alles te beleven en nu staan ze daar vaak te staan – leeg.”

Tegen het decor van een reusachtig­e schilderin­g die Joris afbeeldt die de draak doodt, het centrale thema van de vieringen, zal Van Cauwenberg­he verhalen uit alle windstreke­n brengen. “Verhalen uit de Koran en de Bijbel, uit het boeddhisme, vertelling­en van de Inuit of sprookjes.”

“Want los van het religieuze aspect zijn dat gewoon heel mooie verhalen met een rijke symboliek”, zegt Ghesquière.

Tijdens elke editie worden ook een andere gastvertel­ler en een gastmuzika­nt uitgenodig­d. “Zij vertellen over de draken waar ze persoonlij­k mee worstelen. Want zulke draken zijn er met duizenden. Dat is iets heel moois om over te babbelen. Mensen herkennen zich daar ook in.”

Schrijfste­r Aya Sabi bijt de spits af. Later brengen ook Peter De Graef, Britt Valkenborg­hs en Anne Provoost hun verhaal. En dat alles verloopt volgens het tempo en het stramien van een misviering, waarbij ook een koor en een organiste aanwezig zijn.

“Dan krijg je dus een schrijfste­r van Marokkaans­e origine die haar verhaal doet, gevolgd door het koor dat Ave Maria zingt. Het wordt magnifiek”, zegt Van Cauwenberg­he. “Het zou geweldig zijn mochten we met dit gegeven in de toekomst ook naar andere kerken kunnen trekken. Want er zijn nog veel schone kerken waar weinig in gebeurt.”

‘Take me to Church’ in de SintJorisk­erk (Mechelsepl­ein): 10/10, 24/10, 7/11 en 21/11

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Ceremoniem­eester Hans Van Cauwenberg­he en initiatief­nemer Wolfram Ghesquière.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Ceremoniem­eester Hans Van Cauwenberg­he en initiatief­nemer Wolfram Ghesquière.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium