Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Velo: “Meld problemen met defecte fietsen”

- (wvac)

Velo-gebruikers hebben er ongetwijfe­ld al op gevloekt: je neemt een deelfietsj­e, en na enkele keren trappen schiet het een versnellin­g lager of hoger. “Dat is een bekend probleem”, vertelt Raf Loeys van Velo Antwerpen. “We vragen aan iedereen die een defect fietsje gebruikt om het te melden.”

Het probleem met de Velo-fietsjes dook enkele jaren geleden voor het eerst op. “Helaas is het niet eenvoudig op te lossen”, legt Raf Loeys uit. “We zijn er wel degelijk mee bezig. Toen het probleem pas boven water kwam, hebben we het bestudeerd. We hebben het kunnen terugschro­even en er is gelukkig ook verbeterin­g merkbaar. Maar het is nog niet volledig van de baan. We zitten nu opnieuw samen met leverancie­rs om een structurel­e oplossing te vinden en herstellen de defecte fietsen.”

Hoeveel fietsjes getroffen zijn door het probleem, kan Velo moeilijk zeggen. “Er is geen precies cijfer op te plakken”, zegt Loe- ys. “Elke maand herstellen we een kleine tweeduizen­d fietsen in onze ateliers. Daarbij controlere­n we ook steeds de cardanas en het versnellin­gsmechanis­me (de plek waar het ‘doorschiet­probleem’ zich voordoet, red.), en indien defect vervangen we het binnenwerk. Dat doen we maandelijk­s bij gemiddeld 75 Velo’s.”

Zadel omdraaien

Wat u als vloekende Velo-gebruiker kunt doen: meld het probleem. “Dat kan heel eenvoudig via onze app”, zegt Loeys. “Je hebt alleen het nummer van het defecte fietsje nodig. Nadat je het fietsje gebruikt hebt, kun je in het station ook het zadel loszetten en omdraaien. Zo zien andere gebruikers dat het defect is en merken onze ploegen het ook snel op.”

“Velo wordt héél intensief gebruikt”, vervolgt Loeys. “In september registreer­den we 612.822 ritten. Wij besteden dan ook heel veel aandacht aan het onderhoud en herstel van onze 3.800 fietsen. We zijn de gebruikers die defecten melden heel dankbaar.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Wie af en toe een Velo gebruikt, kent het probleem: soms schiet de deelfiets plots een versnellin­g lager.
FOTO VICTORIANO MORENO Wie af en toe een Velo gebruikt, kent het probleem: soms schiet de deelfiets plots een versnellin­g lager.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium