Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Horror huren kan tegenwoord­ig ook

- KRISTIN MATTHYSSEN

Tegenwoord­ig kan u voor Halloween ook horror huren. Bij Huis Baeyens kost een keurige doodskist 75 euro per weekend. “Het is vooral iets voor horecazake­n en organisato­ren, al verhuurden we ze ook al aan particulie­ren”, vertelt Anke Baeyens.

Halloween-mountainbi­ketochten, Halloweend­isco, Halloweend­ropping: het begint al vroeg in oktober te jeuken voor de liefhebber­s van het griezelfee­st. Tegenwoord­ig vieren we niet alleen het Amerikaans­e trick-or-treat op 31 oktober, maar doen de Vlamingen op 1 en 2 november ook graag mee met Día de los Muertos, de Mexicaanse dodenherde­nking met bijhorende maskers.

“Pixar heeft de animatiefi­lm Coco uitgebrach­t die is gebaseerd is op de dag van de doden, het uitbundige dodenfeest in Mexico. We voelen dat er nu ook vraag is naar de witte Mexicaanse dodenmaske­rs”, vertelt Anke. “Populaire griezelten­denzen houden vaak verband met films. Zo is It, de witte horrorclow­n uit de gelijknami­ge film van Stephen King, een van de toppers dit jaar. Alle clowns doen het heel goed dit jaar, zelfs Chucky, de rosse pop van de film

Child’s Play.”

Terwijl we in de winkel staan, komt een man een Trump-masker vragen. Anke

heeft nog enkele latex ‘presidenti­al masks’ voor 21,5 euro het stuk. “Ja, doe mij maar zo’n Trump”, zegt de man een beetje nerveus.

Voor Halloween?, vragen we. “Nee nee”, lacht hij. “Om een bank te overvallen?”, doen we nog een poging, maar het komt er gewoon niet uit waarom hij Donald wil.

Afgehakte vingerkoot­jes vanaf 2 euro

De Halloweend­ecoratie is volgens Anke heel democratis­ch. “Al vanaf 2 euro kan je grote raamsticke­rs, afgehakte vingerkoot- jes en hologramme­n kopen”, zegt ze. “Qua kostuums, zijn de zombievers­ies van on- schuldige tekenfilmf­iguren als Sneeuwwitj­e of Alice in Wonderland heel gewild.” Anke merkt ook dat veel kinderverj­aar- dagsfeestj­es deze maand helemaal in het teken van Halloween staan. “De meeste kinderen hebben geen schrik meer, ze vin- den een pompoentje flauw en laten zich liever een litteken schminken.”

Dat we van het ene verkleedfe­est naar het andere hoppen, zag Huis Baeyens dit jaar ook aan de stijgende verhuur en verkoop van Oktoberfee­stkleding. “Die bierfeeste­n met dirndls en lederhosen hebben echt ge- piekt dit jaar. De ene feestperio­de gaat nu naadloos in de andere over.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Anke op een doodskist, die u kunt huren voor 75 euro per weekend. Ook de spin is te huur voor 10 euro per weekend.
FOTO MIA UYDENS Anke op een doodskist, die u kunt huren voor 75 euro per weekend. Ook de spin is te huur voor 10 euro per weekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium